Kringely
Dnešní dobrota má svůj původ v Estonsku – je to pečivo zvané kringel! Ale není třeba jezdit za ním tak daleko, pokud se někdy vypravíte do maličké pekárny Vrátka v třebíčské židovské čtvrti Zámostí, uvidíte mezi všelijakými dobrotami i kringel. V jeho domovském Estonsku ho pečou se skořicí, ale Zdeňka Palátová z Vrátek ví, že židovská tradice je trochu jiná, tam se dělával kringel s mákem.
Potřebujeme klasické kynuté těsto jako na buchty:
2 ks žloutku
40g droždí
300ml mléko
50g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
citronová kůra
125 g máslo
500 g hladká mouka
1 špetka soli
Na náplň:
máslo na potření
švestková povidla
mletý mák
moučkový cukr na posypání
Zaděláme si kvásek a vyrobíme klasické kynuté těsto, jako bychom chtěli péct buchty. Když vykyne, zpracujeme jej a rozválíme na válu na obdélník, potřeme máslem a makovými povidly, srolujeme, rozřízneme napůl a překládáme. V tomto tvaru necháme kringel nakynout.
Ale to není všechno! Než ho dáme péct, poradíme ještě jeden malý trik: „Před pečením to potřepeme moučkovým cukrem, který ve vysoké teplotě zkaramelizuje a je to úžasná dobrota,“ pochvaluje si Zdeňka Palátová kringely z Vrátek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.