Krkovice se šlehačkou a křenem

Dnes budeme zapékat krkovici. Ona tedy není příliš dietní, ale je strašně dobrá, co si budeme povídat. Recept mám od amatérské kuchařky Jarky Smetanové, která doporučuje nejdříve si nachystat zeleninu – buď sterilovanou, kterou ale budeme do pokrmu dávat bez nálevu nebo jinou zeleninu a velkou hromadu brambor nakrájených na plátky.

4 plátky krkovice
12 brambor
400 ml šlehačky
4 cibule
sterilovaná zelenina (nebo mix čerstvé)
sádlo
sůl, pepř
strouhaný křen – podle chuti

Než všechno vložíme do pekáče, radí Jarka Smetanová, abychom okořeněné maso nejprve opekli. „Osolíte, opepříte, dáte koření a opečete. Teď si pekáček vymažete sádlem, na to navrstvíte brambory, zeleninu, na to položíte plátky masa, zasypete to cibulí a na to druhou vrstvu brambor a dáte péct na dvě stě stupňů, nejprve přikryté.“

V troubě necháme péct asi tři čtvrtě hodiny, ale může to být i více nebo méně podle toho, jak silné plátky brambor máme. Podle nich zjistíme, jestli už je hotovo a nachystáme si šlehačku a křen.

„Zkusíte, jestli už jsou brambory na skus, a pokud ano, zalijete je šlehačkou. Kdo má rád křen, přidá křen, rozmícháte šlehačku a necháte dopéct. Ta šlehačka v podstatě zmizí, ona se vsákne do brambor a na talíři posypete pažitkou. Je to fantastické a ušetříte nádobí,“ usmívá se kuchařka.

Úplně cítím, jak se chutě toho všeho smísí, jak zelenina, maso i brambory změknou a křen nás pěkně protáhne. Tak až budete potřebovat nakrmit hodně lidí, tohle jídlo se zavděčí všem.

autor: dak