Kuřecí se špenátem a italskou rýží
Zkušený kuchař dobře ví, že jíme i očima. Proto se snaží, aby jídlo na talíři dobře vypadalo. A my si dnes dáme sice jednoduchý oběd, ale s krásnou úpravou.
Kuřecí prsíčka
Smetana
Rýže arborio
Listový špenát
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl
Nejprve si podle návodu lektorky zdravého životního stylu Martiny Sejkorové uvaříme rýži: „Potřebujeme rýži arborio, která je vhodná na rizoto. Potřebuje méně vody než klasická rýže, proto dáme na jeden díl rýže jeden a půl dílu vody.“
Zatímco se rýže vaří, nakrájíme si na kousky kuřecí maso a připravíme si dvě další důležité ingredience – špenátové listy a česnek. „Nakrájíme si na plátky česnek a orestujeme si ho na olivovém oleji tak, aby nezhnědnul, a hned k němu dáme kuřecí maso. Zalijeme vodou a dusíme tak, aby se vydusila všechna voda a maso chytlo pěknou zlatavou barvu.“
„Maso vyndáme a na stejnou pánev přidáme špenátové listy, ne špenátový protlak. Necháme chvilku podusit, než změknou. Je potřeba dochutit česnekem a dosolit. Nakonec znovu smícháme s masem a můžeme přilít trochu smetany.“
A konečně přichází na řadu pěkné servírování: „Když chceme mít pěkné na talíři, tak si z rýže uděláme kopeček s důlkem, do kterého vložíme kuřecí směs. Nahoru můžeme přidat ještě hoblinky parmazánu,“ doporučuje Martina.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.