Kustovnice čínská v kuchyni

A je to tady! Jeden kýchá, druhý kašle, třetí má v krku streptokoka a další zase chřipku. Jestli chcete posílit imunitu a zároveň si pochutnat, máme pro vás tip.

Kustovnice čínská obsahuje mnoho stopových prvků, minerálů a vitamínů a tím pádem velmi zvyšuje imunitu.

Co jiného si dát v období, které máme právě teď, kdy je za oknem šedivo, mokro, plískanice a bacily si mnou ruce? Koupíme sáček sušených plodů kustovnice, které připomínají malé scvrklé šípky a zařadíme je do jídelníčku.

Goji nebo gou čí, zkrátka kustovnici seženeme kdekoli, kde mají suché plody a ořechy, běžně bývá už i v supermarketech – hlavní je nebát se jí a vyzkoušet. Použít ji můžeme v podstatě do čehokoli v kuchyni, říká Iva Pařízková z jihlavské čajovny.

1 lžíce plodů kustovnice
½ litru vody

„Buďto to můžete jíst samotné jako sušené plody, tak 8 – 15 gramů denně, nebo si ji můžete přidávat do snídaní, ke kaši s vlašskými ořechy nebo i k masu či zelenině. Jihočíňané kustovnici používají normálně do jídla,“ říká Iva.

Záleží tedy na naší fantazii – všude tam, kde chceme posílit imunitu a nevadí nám lehce kyselejší chuť, ale opravdu jen málo, hodíme lžíci plodů kustovnice. Příznivé účinky má i ve formě čaje: „Lépe je ji povařit než jenom louhovat. Doporučuje se jedna polévková lžíce na půl litru vody a vařit pět až deset minut. Pít bychom ji měli ve dvou dávkách ráno a večer, raději nalačno,“ radí odbornice z čajovny.

autor: dak

Související

  • Kuře s rýží z jednoho pekáče

    Naši posluchači nám občas posílají úžasné recepty – mailem, někdy i poštou. Ale když se setkáme osobně, a můžu si popovídat a recept natočit i pro ostatní.

  • Podzimní pálivá polévka

    Polévek vaříme hodně, čím je větší zima, tím jsou hustší a sytější. Podzimní a zimní polévky jíme proto, aby nás zahřály, a podle toho volíme ingredience.

  • Rychlý asijský salát

    Bez sójové omáčky se naše domácnost neobejde, ale s ostatními surovinami asijské kuchyně si příliš nevím rady. Třeba taková rybí omáčka, co s ní?