Květákové placičky
Květákové placičky jistě zaujmou ty z vás, kteří nemají prioritu v masitých pokrmech. Květák je vděčná zelenina, která se pokaždé nemusí obalovat a smažit. Květákové placičky jsou neotřelé, dobré a jednoduché na přípravu.
Květák uvařte ve slané vodě – vývar se dá samozřejmě použít na dobrou zeleninovou polévku. Měl by být téměř měkký. Pak smícháme dvě vajíčka s hladkou moukou. Těstíčko musí být řídké. Když to s moukou přeženete, nebojte se naředit vodou a osolit.
Uvařený květák ani nemusíte rozebírat na růžičky, jak trochu vychladne, vezměte rovnou nůž a nasekejte ho na malé kousky. Kdo si nedokáže jakékoli jídlo představit bez kusu něčeho od masa, může přidat na kostičky nakrájený špek.
Květák určitě nemixujte, placičkám by pak chyběly nádherně opečené křupavé části. Placičky nabíráme na lžíci, smažíme po obou stranách.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.