Losos na fenyklu

Kupte si jeden fenykl, kousek lososa a poobědvejte ve francouzském stylu. Když se někdo pohybuje v televizním pořadu pro ženy, tak je neustále v kontaktu s recepty a tipy na dobroty. Moderátorka pořadu Sama doma Alena Veliká má jeden takový jednoduchý recept na rychlé jídlo, i když ho zrovna náhodou z televize nemá, přivezla si jej z návštěvy Provence ve Francii.

1 fenykl
1 menší cibule
olivový olej
kari koření
smetana na vaření
filet z lososa

„Fenykl nakrájíme jako zelí, může ho být opravdu hodně, je to moc dobré, takže se toho nemusíme bát. Na cibulce podusíme, dokud není krásně křupavý a měkký, pak přidáme kari koření a smetanu a je to hotovo. Mezitím na vedlejší pánvičce orestujeme plátek lososa a na talíři podáváme položeného na dušeném fenyklu.“

Fenyklu jste si určitě v obchodech všimli! Já jsem si dlouho netroufala ho koupit, protože jsem prostě nevěděla, co s ním – pod rybu, konkrétně pod lososa to ale určitě bude dokonalá kombinace. Alena říká, že takto můžete jídlo klidně podávat bez přílohy, ale kdo bude chtít, nemusí se o ni připravit. „Hodí se třeba pečené brambory,“ říká Alena.

V létě by mohl být jídelníček odlehčený a plátek lososa v této kombinaci nemá chybu.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.