Losos se zeleninou

Když přemýšlím, co bychom si mohli dát k obědu, většinou mě napadne, že rybu, to nejzdravější maso, míváme opravdu hodně málo. A tak mám i dnes chuť na tu nejlepší – na filet z lososa.

150 g lososa
200 - 250 g zeleniny
sůl, pepř
oříšek másla na dochucení

Chcete-li trochu držet linii, dejte si plátek bez kůže, pro jednoho stačí 150 gramů rybího masa. Talíř si totiž doplníme pořádnou porcí zeleniny. Vezměte všechnu zeleninu, kterou máte doma a která se hodí pro tepelnou úpravu a nakrájejte nejméně 200 gramů na tenké plátky.

Pokud máte pařáček, je to ideální pro přípravu jak zeleniny. Ta v něm během 5 – 8 minut změkne krásně na skus, tak jak to má být. Vaření nám usnadní mražená zelenina. Její výhodou je to, že nemá mdlou a prapodivnou chuť, jako teď v zimě většina čerstvé zeleniny dovážené z dalekých zemí. Navíc se vyrábí v mnoha variacích a já jsem zjistila, že některé jsou opravdu vynikající.

Lososa stačí osolit a trochu opepřit a upéct v troubě – stačí mu deset až patnáct minut na vyšší teplotu a protože je to ryba docela tučná, není třeba pod něj přidávat máslo. Zato když si lehoučce ochutíte zeleninu máslem, sníte ji určitě s větší radostí. Pokud nehlídáte linii, můžete jako přílohu zvolit bramborovou kaši nebo italskou rýži. Obědvat se dá i lehce a přitom si určitě pochutnáte.

autor: dak