Dobroty12. srpna  2015 v 06:00  

Lotrinský koláč Quiche

Koláč, ilustrační foto - Foto: Patrik Rozehnal

Koláč, ilustrační fotoFoto: Patrik Rozehnal

Hledat typické francouzské jídlo je velmi složité, země je to veliká a kulturně rozličná. Díky Evě Petrů Mikulíkové z Francouzského klubu v Jihlavě máme recept na lotrinský koláč. Je to doslova kalorická bomba.

Na základní těsto potřebujeme 300g hladké mouky, 150g másla nakrájeného na kostky, jedno vejce, trochu soli a trochu mléka. Hmotu zpracováváme rukama, dokud nepřipomíná drobenku.  

„Vytvarujte kouli a dejte do lednice odpočinout asi na půl hodiny. Můžete přikrýt fólií nebo utěrkou,“ říká Eva Petrů Mikulíková. Pak se těsto vyválí asi na 5mm tlustý plát a troubu si předehřejte na 200°.  

Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, popř. vyložíme pečícím papírem. „Těsto vyložte do formy, propíchejte vidličkou a pečte do zlatavé barvy.“ Pečení trvá asi 20 minut.  

Náplň tvoří zelenina, kterou orestujeme na pánvi, přidáme cibulku, kdo má rád slaninu, přidá slaninu. Přidáme tymián. Zeleninu poklademe na těsto a polijeme připravenou směsí. „Tři rozšlehaná vejce, smetanu na vaření, pepř, sůl a trochu muškátového oříšku.“ 

Na vrch koláče se hodí kousek tvrdého sýra. Koláč dáme znovu na půl hodiny do trouby.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 10. července  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Domácí ledový čaj

    Osvěžit se nemusíme kupovaným ledovým čajem od světových značek, který navíc bývá dost drahý. Zchladit v parných dnech se můžeme i doma a pochutnáme si dost možná ještě víc. A stačí nám k tomu obyčejný čaj – zelený,...

     
  • 24. července  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Salát s batáty

    Batáty jsou sladké brambory, které se dnes dají běžně koupit. Kuchař Radek Kühweg z třebíčské restaurace Coqpit je využívá třeba při přípravě salátů, kde se snoubí více chutí najednou. A když na vrch ještě položí plátky...

     
  • 19. července  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Typický řecký oběd

    Dáme si řecký oběd, co říkáte? Tohle léto se nám velmi hodí do vysílání, protože jedno z typických řeckých jídel je grilované. Když máte to štěstí, že strávíte jako student půl roku v krásném teplém Řecku, plném vůní...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  silnice III/03810 (ulice Mírová), Havlíčkův Brod, okr. Havlíčkův Brod, uzavřeno, práce na silnici, Od 10.07.2017 07:00 Do 30.11.2017 23:59, Úplná uzavírka komunikace III/03810, Objížďka - bez rozlišení, ...
  ulice Šafaříkova, Moravské Budějovice, okr. Třebíč, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 10.07.2017 11:00 Do 31.08.2017 20:00, místní komunikace ul. Šafaříkova, Moravské Budějovice (od hrany křižovatky ...
  silnice I/37, v katastru obce Osová Bítýška, okr. Žďár nad Sázavou, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 10.07.2017 09:00 Do 31.08.2017 23:59, Částečná uzavírka silnice I/37 most ev. č. 37-058 po křižovatku ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace