Dobroty12. srpna  2015 v 06:00  

Lotrinský koláč Quiche

Koláč, ilustrační foto - Foto: Patrik Rozehnal

Koláč, ilustrační fotoFoto: Patrik Rozehnal

Hledat typické francouzské jídlo je velmi složité, země je to veliká a kulturně rozličná. Díky Evě Petrů Mikulíkové z Francouzského klubu v Jihlavě máme recept na lotrinský koláč. Je to doslova kalorická bomba.

Na základní těsto potřebujeme 300g hladké mouky, 150g másla nakrájeného na kostky, jedno vejce, trochu soli a trochu mléka. Hmotu zpracováváme rukama, dokud nepřipomíná drobenku.  

„Vytvarujte kouli a dejte do lednice odpočinout asi na půl hodiny. Můžete přikrýt fólií nebo utěrkou,“ říká Eva Petrů Mikulíková. Pak se těsto vyválí asi na 5mm tlustý plát a troubu si předehřejte na 200°.  

Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, popř. vyložíme pečícím papírem. „Těsto vyložte do formy, propíchejte vidličkou a pečte do zlatavé barvy.“ Pečení trvá asi 20 minut.  

Náplň tvoří zelenina, kterou orestujeme na pánvi, přidáme cibulku, kdo má rád slaninu, přidá slaninu. Přidáme tymián. Zeleninu poklademe na těsto a polijeme připravenou směsí. „Tři rozšlehaná vejce, smetanu na vaření, pepř, sůl a trochu muškátového oříšku.“ 

Na vrch koláče se hodí kousek tvrdého sýra. Koláč dáme znovu na půl hodiny do trouby.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 19. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Vaření s pivem

    K vaření se často používá alkohol – pálenkou se flambuje, vínem se ledacos podlévá a pivo se k vaření také náramně hodí. Už jsme probírali recept našich babiček na pivní štrůdl, oblíbené jsou buřty na pivu a já jsem...

     
  • 18. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Italské risotto

    Když vaří muž, jsem nadšená, hlavně proto, že ve svém okolí moc mužských kuchařů nemám. Potkala jsem u stánku se sýry Gran Moravia šikovného mladého kuchaře Štěpána Šimona. Rád vaří a umí skvělé italské risotto. Pokud...

     
  • 5. října  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bramborové placky s povidly

    Na bramborových hodech jsou často v nabídce bramborové placky, které dělávaly naše babičky. I Petr Hladík, který vaří na Turistické chatě Studnice, si zavzpomínal, že se každý podzim u babičky linula vůně pekáčků neboli...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 141.5 a 133.8, ve směru Praha, provoz převeden do protisměru, zúžení vozovky na dva jízdní pruhy, Od 21.03.2017 20:35 Do 30.09.2017 23:59, částečná uzavírka dálnice D1, za účelem provádění ...
  D1, mezi km 133.4 a 141.7, ve směru Bohumín – PL, stavební práce, zúžená vozovka na dva jízdní pruhy, Od 21.03.2017 20:35 Do 30.09.2017 23:59, částečná uzavírka dálnice D1, za účelem provádění akce „D1 ...
  místní komunikace, Třebíč, okr. Třebíč, uzavřeno, Od 25.09.2017 06:45 Do 26.09.2017 18:00, Třebíč, ul. Sirotčí pozemek parc. č. 223 obci Třebíč, k.p. Třebíč - dvě parkovací stání na veřejném parkovišti - ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace