Dobroty12. srpna  2015 v 06:00  

Lotrinský koláč Quiche

Koláč, ilustrační foto - Foto: Patrik Rozehnal

Koláč, ilustrační fotoFoto: Patrik Rozehnal

Hledat typické francouzské jídlo je velmi složité, země je to veliká a kulturně rozličná. Díky Evě Petrů Mikulíkové z Francouzského klubu v Jihlavě máme recept na lotrinský koláč. Je to doslova kalorická bomba.

Na základní těsto potřebujeme 300g hladké mouky, 150g másla nakrájeného na kostky, jedno vejce, trochu soli a trochu mléka. Hmotu zpracováváme rukama, dokud nepřipomíná drobenku.  

„Vytvarujte kouli a dejte do lednice odpočinout asi na půl hodiny. Můžete přikrýt fólií nebo utěrkou,“ říká Eva Petrů Mikulíková. Pak se těsto vyválí asi na 5mm tlustý plát a troubu si předehřejte na 200°.  

Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, popř. vyložíme pečícím papírem. „Těsto vyložte do formy, propíchejte vidličkou a pečte do zlatavé barvy.“ Pečení trvá asi 20 minut.  

Náplň tvoří zelenina, kterou orestujeme na pánvi, přidáme cibulku, kdo má rád slaninu, přidá slaninu. Přidáme tymián. Zeleninu poklademe na těsto a polijeme připravenou směsí. „Tři rozšlehaná vejce, smetanu na vaření, pepř, sůl a trochu muškátového oříšku.“ 

Na vrch koláče se hodí kousek tvrdého sýra. Koláč dáme znovu na půl hodiny do trouby.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Region - Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 14. června  2016 v 02:00       rubrika: Dobroty

    Nepečené kuličky ze semínek

    Rychlé pohoštění ze samých zdravých surovin – takové mohou být kuličky ze semínek a máku. Kromě toho, že jsem hodnotné, pokud jde o výživné látky, mají spoustu chuti. Navíc mohou být zařazeny do populárního trendu syrové...

     
  • 4. srpna  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Zapečená brokolice na španělský způsob

    Brokolice je jistě velmi atraktivní zelenina. Dobře chutná, dobře vypadá a dá se s ní experimentovat. Zkusme ji zapéct s bramborami. Budeme tedy potřebovat především brambory a brokolici.

     
  • 14. června  2016 v 02:00       rubrika: Dobroty

    Chřestové košíčky

    Sezóna chřestu nenechá každý rok klidným nikoho, komu tato lahůdka učarovala. K dostání jsou varianty bílá a zelená a z obou se dají uvařit výtečná jídla. Například Veronika Došková, která každoročně chystá s dalšími...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  Od 28.5.2017 15:40 do 17:45; D1 - 104km na trase Říkovice - Praha; D1, km 104 sm. Praha; nehoda; 2x OA omezení v jízdních pruzích
  D1, mezi km 146.4 a 153.8, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, zúžení vozovky na dva jízdní pruhy, Od 03.04.2017 13:00 Do 10.06.2017 23:59, Pozor!, Doprava vedena ve dvou pomocných pruzích v oblasti ...
  D1, mezi km 153.6 a 146.8, ve směru Praha, práce na silnici, zúžená vozovka na dva jízdní pruhy, Od 03.04.2017 14:00 Do 10.06.2017 07:00, Modernizace D1 provádění etapy 2a - provizorní rozšíření levého ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace