Dobroty12. srpna  2015 v 06:00  

Lotrinský koláč Quiche

Koláč, ilustrační foto - Foto: Patrik Rozehnal

Koláč, ilustrační fotoFoto: Patrik Rozehnal

Hledat typické francouzské jídlo je velmi složité, země je to veliká a kulturně rozličná. Díky Evě Petrů Mikulíkové z Francouzského klubu v Jihlavě máme recept na lotrinský koláč. Je to doslova kalorická bomba.

Na základní těsto potřebujeme 300g hladké mouky, 150g másla nakrájeného na kostky, jedno vejce, trochu soli a trochu mléka. Hmotu zpracováváme rukama, dokud nepřipomíná drobenku.  

„Vytvarujte kouli a dejte do lednice odpočinout asi na půl hodiny. Můžete přikrýt fólií nebo utěrkou,“ říká Eva Petrů Mikulíková. Pak se těsto vyválí asi na 5mm tlustý plát a troubu si předehřejte na 200°.  

Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, popř. vyložíme pečícím papírem. „Těsto vyložte do formy, propíchejte vidličkou a pečte do zlatavé barvy.“ Pečení trvá asi 20 minut.  

Náplň tvoří zelenina, kterou orestujeme na pánvi, přidáme cibulku, kdo má rád slaninu, přidá slaninu. Přidáme tymián. Zeleninu poklademe na těsto a polijeme připravenou směsí. „Tři rozšlehaná vejce, smetanu na vaření, pepř, sůl a trochu muškátového oříšku.“ 

Na vrch koláče se hodí kousek tvrdého sýra. Koláč dáme znovu na půl hodiny do trouby.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Region - Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 20. dubna  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Salát z quinoy

    Slyšeli jste někdy o potravině jménem quinoa? Merlík čilský neboli quinoa pochází z jižní Ameriky, kde indiáni používali její semena jako mouku nebo z nich vařili kaši či polévky. Inkové ji uctívali, protože zjistili,...

     
  • 4. března  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Norská treska se špenátem

    Dvakrát týdně bychom si měli dát k jídlu rybu - to doporučují odborníci. Rybí maso má pro nás tolik prospěšných látek, že se dokonce počítají i ryby z plechovky, tolik jsou důležité. Pokud můžete, rybám se nevyhýbejte....

     
  • 6. května  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Klasická cmunda

    Domovy ro seniory bývají neocenitelným zdrojem receptů na dobroty z dřívějších dob. Vařilo se chuději, jednodušeji, ale velmi chutně. V humpoleckém domově důchodců radila paní Marie Moravcová, ať zkusím bramboráky,...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  silnice III/40510, v katastru obce Okříšky, část obce Nové Petrovice, okr. Třebíč, zúžené jízdní pruhy, stavební práce, Od 03.04.2017 07:00 Do 07.04.2017 20:00, zvláštní užívání silnice č. III/40510 mezi ...
  silnice III/3924, v katastru obce Velká Bíteš, okr. Žďár nad Sázavou, uzavřeno, stavební práce, Od 01.04.2017 06:00 Do 02.04.2017 23:59, Silnice č. III/3924 mezi obcemi Holubí Zhoř a Březka bude uzavřena ...
  silnice III/3924, Tasov - Velká Bíteš, okr. Žďár nad Sázavou, most uzavřen, stavební práce, Od 01.04.2017 07:00 Do 04.04.2017 18:00, Silnice č. III/3924 mezi obcemi Tasov a Holubí Zhoř bude uzavřena v ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace