Dobroty12. srpna  2015 v 06:00  

Lotrinský koláč Quiche

Koláč, ilustrační foto - Foto: Patrik Rozehnal

Koláč, ilustrační fotoFoto: Patrik Rozehnal

Hledat typické francouzské jídlo je velmi složité, země je to veliká a kulturně rozličná. Díky Evě Petrů Mikulíkové z Francouzského klubu v Jihlavě máme recept na lotrinský koláč. Je to doslova kalorická bomba.

Na základní těsto potřebujeme 300g hladké mouky, 150g másla nakrájeného na kostky, jedno vejce, trochu soli a trochu mléka. Hmotu zpracováváme rukama, dokud nepřipomíná drobenku.  

„Vytvarujte kouli a dejte do lednice odpočinout asi na půl hodiny. Můžete přikrýt fólií nebo utěrkou,“ říká Eva Petrů Mikulíková. Pak se těsto vyválí asi na 5mm tlustý plát a troubu si předehřejte na 200°.  

Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, popř. vyložíme pečícím papírem. „Těsto vyložte do formy, propíchejte vidličkou a pečte do zlatavé barvy.“ Pečení trvá asi 20 minut.  

Náplň tvoří zelenina, kterou orestujeme na pánvi, přidáme cibulku, kdo má rád slaninu, přidá slaninu. Přidáme tymián. Zeleninu poklademe na těsto a polijeme připravenou směsí. „Tři rozšlehaná vejce, smetanu na vaření, pepř, sůl a trochu muškátového oříšku.“ 

Na vrch koláče se hodí kousek tvrdého sýra. Koláč dáme znovu na půl hodiny do trouby.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 20. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Flambované palačinky

    Když jsem poprvé viděla hořící rum na flambovaných banánech, hrozně jsem se lekla, že něco chytne. Pozdější skvělá chuť banánů na másle s rumem ovšem všechny strachy zažene. Flambované palačinky, které jsem ochutnala...

     
  • 16. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Dýňové smaženky bez lepku

    Celikakie je docela nepříjemná diagnóza – vaše tělo nestráví lepek a tak pokud nenasadíte bezlepkovou dietu, bude vám špatně. Lidé s celiakií by měli zapomenout na běžné pečivo, sladké dezerty z normální pšeničné mouky,...

     
  • 12. listopadu  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Svatomartinská vína

    Svatomartinská vína jsou pro letošek otevřena a ochutnána. Víno se na sv. Martin neotevírá jen posledních pár let, aby šly dobře obchody. Je to tradice mnohem starší. „Vznikla už za doby panování Josefa II. Na svatého...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace