Maková náplň do svatebních koláčků

V některých částech našeho kraje bývá zvykem napéct před svatbou droboučké svatební koláčky, a ty rozdávat v malých košíčcích spolu se svatebním oznámením. Nikdy předtím jsem to neznala, ale na druhou stranu je takové společné pečení skvělou příležitostí pro výměnu receptů.

Anna Hilská umí péct dokonalé koláčky a já mám takový pocit, že to bude těmi náplněmi. Makovým buchtám se odjakživa vyhýbám, ale tyhle byly úžasné. Připravíme si těsto z droždí a schováme do ledničky, aby nenakynulo. Mezitím dáme vařit litr mléka a budeme ještě potřebovat mletý mák, cukr a koření.

1 litr mléka
1kg mletého máku
½kg cukru
skořice
citronová kůra
badyán
hřebíček
rozinky namočené v rumu

„Do litru vroucího mléka vsypu kilo mletého máku. Ono to přestane vařit, tak to ještě nechám 5 - 10 minut provářet, a teprve potom to vypnu. Dávám dost cukru, takže půl kila, a nakonec se mák okoření skořicí, badyánem, citronovou kůrou a hřebíčkem,“ vypočítává Anna Hilská tajemství chuti makové náplně.

Svatební koláče

Z rozváleného těsta vykrájíme malinké čtverečky a plníme makovou náplní. Na náplň ještě položíme rozinku, slepíme rožky a klademe velmi těsně vedle sebe na plech, aby koláčky zůstaly co nejmenší a nenakynuly. Pečou se chvilku, plech určitě hlídejte a po vytažení z trouby obalte v cukru. Můžu vám zaručit, že i odpůrci makových buchet na místě změní názor.

autor: dak