Dobroty21. října  2015 v 06:00  

Máslové krutony

Dýňová polévka s krutony a dýňovým olejem - Foto: Václav Bauch

Dýňová polévka s krutony a dýňovým olejemFoto: Václav Bauch

Když opečeš na kostičky rohlík, dítě ti sní jakoukoliv polévku, poradila mi kdysi kamarádka, a měla na mysli hlavně takové ty polévky, co dětem nejedou - luštěninové, brokolicové nebo dýňové. Měla pravdu – skutečně to funguje. Já jsem se navíc od šéfkuchaře panského domu v Chotěboři Josefa Nováčka dozvěděla tip na chutné krutony.

„Rohlík nakrájený na kostičky promícháme nebo prohodíme v míse s rozpuštěným máslem a krátce opečeme v troubě. Troubu si předem rozpálíme na 220 stupňů a rohlíkům pak stačí 5 minut k tomu, aby chutnaly skvěle. Nejlepší jsou v rychlé dýňové polévce Hokkaidó.“ 

Příprava polévky je také snadná. „Do kastrolu si dáme rozpustit máslo, na ně vhodíme na jemné kostičky nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, zalejeme ji vodou. Do ní přidáme na kousky nakrájenou omytou a vypeckovanou dýni Hokkaidó i se slupkou. Až je dýně rozvařená, dochutí se solí, pepřem, špetkou mletého zázvoru a muškátového květu. Na konec se přepasíruje přes cedník a přidá se smetana,“ vysvětluje kuchař.  

Úplně na závěr můžete dýňovou polévku kromě krutonů posypat i lehce opraženými dýňovými semínky a zakápnout dýňovým olejem.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 16. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Masové balíčky k obědu

    Jak už určitě víte, mám ráda oběd, který se dá strčit do trouby a nechat tam, dokud není hotový. Přesně takový recept jsem se nedávno dozvěděla. Potřebujeme to, co k uvaření běžného oběda na jednu porci.

     
  • 15. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Rychlá polévka pro chlapy

    Když zůstane muž sám doma jako slaměný vdovec nebo jako mladík, který ještě bydlí sám a sám se také stravuje, měl by umět pár jídel. Doma uvařit totiž vyjde levněji než chodit do restaurace, ale také to může být chutnější!...

     
  • 12. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Telecí líčka s bramborovou kaší

    Jestli chcete uvařit opravdu exkluzivní jídlo, ptejte se v prodejnách masa po telecích líčkách. Jsou měkká, že se v ústech rozpadají, a když je správně ochutíte, nezapomenutelný chod je na světě.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace