Dobroty21. října  2015 v 06:00  

Máslové krutony

Dýňová polévka s krutony a dýňovým olejem - Foto: Václav Bauch

Dýňová polévka s krutony a dýňovým olejemFoto: Václav Bauch

Když opečeš na kostičky rohlík, dítě ti sní jakoukoliv polévku, poradila mi kdysi kamarádka, a měla na mysli hlavně takové ty polévky, co dětem nejedou - luštěninové, brokolicové nebo dýňové. Měla pravdu – skutečně to funguje. Já jsem se navíc od šéfkuchaře panského domu v Chotěboři Josefa Nováčka dozvěděla tip na chutné krutony.

„Rohlík nakrájený na kostičky promícháme nebo prohodíme v míse s rozpuštěným máslem a krátce opečeme v troubě. Troubu si předem rozpálíme na 220 stupňů a rohlíkům pak stačí 5 minut k tomu, aby chutnaly skvěle. Nejlepší jsou v rychlé dýňové polévce Hokkaidó.“ 

Příprava polévky je také snadná. „Do kastrolu si dáme rozpustit máslo, na ně vhodíme na jemné kostičky nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, zalejeme ji vodou. Do ní přidáme na kousky nakrájenou omytou a vypeckovanou dýni Hokkaidó i se slupkou. Až je dýně rozvařená, dochutí se solí, pepřem, špetkou mletého zázvoru a muškátového květu. Na konec se přepasíruje přes cedník a přidá se smetana,“ vysvětluje kuchař.  

Úplně na závěr můžete dýňovou polévku kromě krutonů posypat i lehce opraženými dýňovými semínky a zakápnout dýňovým olejem.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Region - Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 19. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Omáčka z lišek

    To si tak dáte oběd v restauraci, a ono je to tak dobré, že jdete vyzvídat na kuchaři, jak něco takového udělal. Běžně to nedělám, ale omáčka z lišek podávaná k vynikajícímu steaku za to stála. Ostatně houby dodávají...

     
  • 18. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Dýňové latté

    Jeden z nejpopulárnějších nápojů poslední doby je káva. Ostatně vědci poslední dobou přicházejí se stále novými objevy o tom, jak je káva prospěšná, jak nás posiluje, prodlužuje život a zlepšuje zdraví. Kavárny vyrostly...

     
  • 17. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Čerstvé penne s rajčatovou omáčkou

    Co rychle připravit, abychom nezdržovali sebe, svoje hosty, zaměstnavatele, zkrátka abychom ušetřili čas? Fantasticky chutnající italskou kuchyni. Dejme se do práce. Potřebujeme jen těstoviny s názvem penne – takové...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 92.9 a 92.8, ve směru Praha, práce údržby, zpevněná krajnice (odstavný pruh) uzavřená, Od 23.10.2017 09:45 Do 23.10.2017 11:00, Pozor!, Údržba a opravy svodidel, zdroj: ŘSD
  D1, mezi km 128.2 a 128, ve směru Praha, práce na silnici, jízdní pruh pro pomalá vozidla uzavřen, Od 23.10.2017 09:00 Do 23.10.2017 17:30, Pozor!, Údržba a opravy vozovek AB, zdroj: ŘSD
  odpočívka D1 km 137 směr Praha, okr. Žďár nad Sázavou, parkoviště P + R mimo provoz, uzavřeno, Od 22.10.2017 15:44 Do 11.11.2017 20:00

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace