Dobroty12. února  2018 v 06:00  

Masopustní zelí

Kysané zelí, ilustrační foto - Foto: Patrik Rozehnal

Kysané zelí, ilustrační fotoFoto: Patrik Rozehnal

Než začne půst, můžeme ještě pořádně hodovat. Co například masopustní zelí, které se jedlo už za první republiky a má v sobě spoustu vitamínů? Navíc se rozhodně nemusí jíst jen o masopustu, že ne?

Budeme potřebovat: 

1 kg kysaného zelí
500 g uzeného vepřového masa, raději prorostlejšího, dobře vyuzeného
asi 4 ks velké brambory
1 ks klobásy
koření: 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, kmín
sádlo nebo olej
voda
cukr
sůl 

Nejprve dáme maso na půl hodiny vařit do osolené vody. Po půl hodině přihodíme okapané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a koření – bobkový list, celý pepř a nové koření a kmín. Dosolíme a znovu necháme půl hodiny povařit. 

Mezitím si připravíme brambory – oloupané je nakrájíme na plátky, vhodíme na orestovanou cibulku, zalijeme vodou a uvaříme se solí a kmínem. A teď přijde to nejlepší – do pekáčku si připravíme sádlo, na něm opět orestujeme cibulku, kterou zalijeme vývarem se zelím. 

Ještě předtím z vody vyndáme vařené uzené maso a nakrájíme na plátky. Vhodíme do pekáčku a přidáme i hotové brambory vařené s cibulkou. 

Pečeme hodinu na sto osmdesát stupňů přiklopené a na konci odklopené. Na téhle dobrotě si pochutnávali lidé už před sto lety a určitě nám zachutná i dnes. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 16. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Kaše na sto způsobů

    Inspirace přichází ze všech stran, pokud jsme všímaví a nasloucháme! Tak třeba kolegyně Tamara Pecková si pozvala autorku kuchařky Vtipné kaše Věru Strnadovou a já mám teď na pár týdnů o zábavu postaráno – zkouším všechno...

     
  • 15. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bramborové vafle

    Máme kolem sebe spoustu potravin, které se dají velmi dobře ochutit a připravit tak, že vůbec nepotřebujeme maso. Na tu dnešní dobrotu stačí brambory, zelenina, koření a trocha důvtipu, a máte skvělé jídlo. Taťána Nečasová...

     
  • 21. dubna  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablkové šátečky

    Pokud nevíte, co s jablky z loňského podzimu, která potřebují co nejrychleji spotřebovat, máme pro vás výborný tip od šikovné pekařky paní Drahy Vejmělkové z Třebíče. Strouhaná jablka zabalíme do tvarohového těsta.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace