Masopustní zelí
Než začne půst, můžeme ještě pořádně hodovat. Co například masopustní zelí, které se jedlo už za první republiky a má v sobě spoustu vitamínů? Navíc se rozhodně nemusí jíst jen o masopustu, že ne?
Budeme potřebovat:
1 kg kysaného zelí
500 g uzeného vepřového masa, raději prorostlejšího, dobře vyuzeného
asi 4 ks velké brambory
1 ks klobásy
koření: 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, kmín
sádlo nebo olej
voda
cukr
sůl
Nejprve dáme maso na půl hodiny vařit do osolené vody. Po půl hodině přihodíme okapané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a koření – bobkový list, celý pepř a nové koření a kmín. Dosolíme a znovu necháme půl hodiny povařit.
Mezitím si připravíme brambory – oloupané je nakrájíme na plátky, vhodíme na orestovanou cibulku, zalijeme vodou a uvaříme se solí a kmínem. A teď přijde to nejlepší – do pekáčku si připravíme sádlo, na něm opět orestujeme cibulku, kterou zalijeme vývarem se zelím.
Ještě předtím z vody vyndáme vařené uzené maso a nakrájíme na plátky. Vhodíme do pekáčku a přidáme i hotové brambory vařené s cibulkou.
Pečeme hodinu na sto osmdesát stupňů přiklopené a na konci odklopené. Na téhle dobrotě si pochutnávali lidé už před sto lety a určitě nám zachutná i dnes.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka