Medové máslo
Letos to asi s medem nebude žádná sláva, včel ubývá, med se těžko shání, ale v kuchyni by neměl chybět. Poohlédněte se po dodavateli z okolí, protože med z Vysočiny je pro nás nejlepší. A co s ním? Půl štamprličky slivovice po rámu se lžičkou medu, to je prý lék. Někdo dává med i na bramborové placky, takové ty nasucho opečené.
Dětem ho raději ale namažte na chleba, to je přece dobrota. A já vám přidám šikovný tip, co udělat, aby se vám med neroztékal. Jedna možnost je po namazání nakreslit nožem do medu mřížku, proužky zabrání medu, aby kapal na talířek.
Druhou možností je vyrobit si Medové máslo. Použijeme stejné množství másla a medu. Máslo necháme nejprve změknout a v míse do něj postupně zašleháváme med, dokud není směs pěkně nadýchaná. Dříve se takové máslo používalo jako pomazánka, vzpomeňte na školku nebo na táborovou kuchyni. Nám se ale bude hodit už za pár týdnů, takto smíchané máslo s medem se totiž dá použít jako základ pro výrobu těsta na perníčky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.