Dobroty8. února  2018 v 06:00  

Mrkvový dort

Mrkvový dort - Foto: Dáša Kubíková

Mrkvový dortFoto: Dáša Kubíková

Mlsání vám nebude tížit svědomí, když si upečete dort se zeleninou. Mám to vyzkoušené! A mrkvový dort je skutečně skvělý a sladký. Receptů na něj existují spousty, ale já jsem si nechala poradit od kolegyně Andrey Kratochvílové, která má teď doma s miminkem času na pečení dost.

Na dort potřebujeme: 

1 pomeranč – šťávu z něj a nastrouhanou kůru
2 vejce
120 g cukru
170 – 200g nastrouhané mrkve
180 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička skořice
150 ml oleje 

Poleva/náplň: 

100 g lučiny
250 g měkkého tvarohu
(nebo 4 lučiny)
2 lžíce pomerančové šťávy
3 lžíce moučkového cukru
ořechy 

„Pomeranč rozkrojíme na půlku, vymačkáme šťávu a ostrouháme kůru. Dvě vajíčka smíchám s cukrem do pěny, přidám k tomu skořici, pomerančovou kůru, polovinu šťávy z pomeranče, nastrouhanou mrkev a olej,“ popisuje Andrea. 

Smícháme všechno dohromady ještě se 180 gramy mouky s kypřícím práškem a vyrobíme těsto. V dortové formě upečeme do zlatova a zkoušíme špejlí, jako Andrea, kdy bude hotové. Mrkvový dort je tak dobrý, že jej můžeme jíst i samotný, ale dá se vylepšit tvarohovou náplní. 

„Můžeme použít buď 4 malé lučiny, nebo smíchat jednu lučinu s polotučným tvarohem. Smíchám to dohromady, přidám do toho zbytek pomerančové šťávy a 3 lžíce cukru.“ 

Andrea doporučuje dát náplň do rozkrojeného korpusu i nahoru na dort, ale je to pracnější než dát polevu pouze nahoru na dort, ale i tak se dá nazdobit. Nakonec můžeme dort posypat vlašskými oříšky nebo dýňovými semínky. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 21. února  2018 v 13:44       rubrika: Dobroty

    Noky se smetanovou omáčkou

    Na bramborových nocích se musí ocenit jedna věc – jsou rychlé a dají se jíst jako příloha téměř k čemukoliv. Samo o sobě bramborové těsto, z něhož se noky tvoří, je nesmírně tvárné a dá se využít na mnoho způsobů –...

     
  • 20. února  2018 v 14:28       rubrika: Dobroty

    Kakaové řezy s citrónovou polevou

    Jednoduchý moučník, který máte tak rychle hotový, že si nečekaná návštěva ani nestihne zout boty? S tím má zkušenosti paní Marie z Pelhřimova, která napekla čokoládové řezy s citronovou polevou. Musíme ale přiznat,...

     
  • 21. února  2018 v 13:44       rubrika: Dobroty

    Noky se smetanovou omáčkou

    Na bramborových nocích se musí ocenit jedna věc – jsou rychlé a dají se jíst jako příloha téměř k čemukoliv. Samo o sobě bramborové těsto, z něhož se noky tvoří, je nesmírně tvárné a dá se využít na mnoho způsobů –...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace