Dobroty11. září  2017 v 06:00  

Noky se slaninou podle Jardy

Slanina je z vnější strany závitku - Foto: Martin Čuřík

Slanina je z vnější strany závitkuFoto: Martin Čuřík

Dnes si dáme rychlý a moc dobrý oběd podle receptu kolegy Jardy Hypochondra. Už víme, že Jarda moc dobře griluje, ale on vůbec obecně moc dobře vaří. Když mi popisoval tu dnešní dobrotu, nemohla jsem to vydržet a musela jsem si ji vyzkoušet doma. A není to vůbec náročné.

Vezmeme si velkou hlubokou pánev a jdeme na to. 

2 velké cibule
150 gr anglické slaniny
1 smetana na vaření
1 zakysaná smetana
3 lžíce pesta
bramborové noky
olej na restování a vymazání 

„Dáte si dvě velké pokrájené cibule a orestujete je na pánvičce. Když je cibulka sklovatá, tak k ní přidáte anglickou slaninu nařezanou na malinké kousíčky a znovu je orestujete. Důležité je si s tím vyhrát, se základem u všech jídel je potřeba si vyhrát,“ směje se Jarda. 

Když je i slanina lehce do hněda zbarvená, přidáme do pánve jednu dvanáctiprocentní smetanu, jednu zakysanou smetanu a pesto. „Někdy dávám kelímek, někdy dva, podle chuti. Všechno musí být přiměřeně,“ dodává Jarda. 

Protože omáčka je celkem rychle, možná bychom mohli začít s noky, které jsou sice taky raz dva hotové, ale Jarda k nim má ohromnou vychytávku: „Vyndáte noky, scedíte a pak je musíte pěkně upražit. Buď v pánvi nebo v troubě. Dáte je na vymazaný plech do trouby. Pozor, trvá to delší dobu, až dvacet minut, ale měly by být krásně opečené. Na noky potom nalijete omáčku a zamícháte.“ 

Dohromady máte naprosto geniální pokrm – můžete ho jíst samotný, protože má v sobě přílohu, maso, smetanu i trochu zeleniny. Anebo se noky v omáčce dají podávat k uzenému masu. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 25. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Dýňové dobroty

    Jak se přiblíží podzim, začnou se jídelníčky a receptáře jen hemžit dýňovými recepty. Často se objevuje dýně Hokkaidó, protože má výhodu relativně měkké slupky, která se snadno rozpeče nebo rozvaří. V obchodech ale...

     
  • 22. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bylinková pomazánka z petržele a bršlice

    Čerstvé bylinky v sobě mají spoustu užitečných látek a vitamínů pro naše tělo. Víte například, jak vypadá bylinka bršlice kozí noha? Jako taková zmenšenina protivného plevele bolševníku. I na bršlici chodíme s pesticidy...

     
  • 21. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Ochucený domácí sýr

    Sýýýýr – voláme u fotografa, aby se nám roztáhly tváře do úsměvu. S vyhlídkou na doma vyrobený a ochucený sýr se budeme usmívat také. Martina Fuková z hospodářství Dvoreček na Dačicku si doma dělá kozí sýry sama. Když...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  ulice Karlovo nám., Třebíč, okr. Třebíč, uzavřeno, Od 30.09.2017 17:30 Do 02.10.2017 06:00, Třebíč Karlovo nám. uzavírka MK (horní strana) v rámci zajištění bezpečnosti v době konání akce "Srdce plné ...
  silnice III/3859, Bukov, okr. Žďár nad Sázavou, uzavřeno, práce na silnici, Od 26.09.2017 00:00 Do 30.09.2017 08:00, Uzavírka silnice III/3859 v Bukově, Objížďka - bez rozlišení, pro oba jízdní směry: ...
  ulice Antonína Sovy, Pacov, okr. Pelhřimov, uzavřeno, Od 27.09.2017 16:00 Do 02.10.2017 14:00, uzavírka sil. III/1296 ul. Antonína Sovy Pacov se sil. II/128 - ul. Hronova se sil. III/1297 ul. Antonína ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace