Norská treska se špenátem

Dvakrát týdně bychom si měli dát k jídlu rybu - to doporučují odborníci. Rybí maso má pro nás tolik prospěšných látek, že se dokonce počítají i ryby z plechovky, tolik jsou důležité. Pokud můžete, rybám se nevyhýbejte. Nejlepší variantou jsou čerstvé ryby mořské, ale protože nežijeme na mořském břehu, samozřejmě je snazší pořídit si rybu alespoň mraženou.

Ryby mají velmi jemné maso, které většinou nepotřebuje příliš dlouhou přípravu.

Vynikající rybí chod podávají v jihlavské restauraci Tři knížata, takže si můžeme od tamního kuchaře Petra Zadražila nechat rybu doporučit. „Treska skrej pochází z Norska, nejlepší maso je prostřední filet. Pečeme pěkně s kůží, protože kdyby se ta kůže sundala, tak by se rybí maso nemuselo dát pěkně naservírovat.“

Treska skrej - také jste to nikdy neslyšeli? Norové říkají skrej tresce matečné, která se každoročně připlouvá v Barentsově moři rozmnožit u ostrova Soroya. Je to opravdu lahůdka, ostatně každá ryba, kterou si připravíme na másle – nebo podle rady Petra Zadražila přelijeme máslovou omáčkou - chutná úžasně.

K rybě se hodí čerstvý špenát, který se také vaří jen chvilku. Čerstvé listy se důkladně opláchnou, překrájejí, hodí na pánev a jen lehce dochutí. U přílohy, kterou mohou být bramborové nočky, je příprava také otázkou několika minut. Nočky můžeme stejně jako Petr Zadražil podávat se sýrem ricotta nebo naplnit také špenátem. Vše je inspirací k lehkému rychlému chodu.

autor: dak