Ochucený domácí sýr

Sýýýýr – voláme u fotografa, aby se nám roztáhly tváře do úsměvu. S vyhlídkou na doma vyrobený a ochucený sýr se budeme usmívat také. Martina Fuková z hospodářství Dvoreček na Dačicku si doma dělá kozí sýry sama. Když si na to člověk předem koupí pár potřebných ingrediencí na výrobu sýra, můžeme se o to pokusit také.

Základem je ale vždycky mléko, do kterého musíme přidat kysaný výrobek a pak syřidlo. „Mléko očkuji nějakým zakysaným mléčným výrobkem – jogurtem, zakysanou smetanou nebo acidofilním mlékem. Nechává se to 45 minut odstát a pak se to zasíří syřidlem. Pak se počká znovu 45 minut, a to mléko je pak konzistence pudinku. Nakrájí se na kostičky a začne se to míchat, oddělí se tím syrovátka od sýřeniny,“ popisuje svůj postup Martina Fuková.

Míchání sýřeniny je poněkud delší proces – míchá se tak dlouho, dokud sýřenina nemá přibližně velikost hrachu. Ve chvíli, kdy máme sraženou sýřeninu, přichází na řadu to nejlepší - do každého sýru můžeme přidat příchuť. Nevěřili byste, jak zážitek z požívání jídla zvedne například jemně nasekaný vlašský ořech, sušená rajčata na malé kousíčky, nebo chilli. Nejvíc mě dostal sýr s příchutí římského kmínu, neuvěřitelná lahůdka. Nakonec musíme sýr scedit a nechat dozrát.

„Scedí se to a dá se do formiček. Dále podle sýru – když se dělá čerstvý, tak se nechá jenom odkapat, a když se dělá polotvrdý sýr, tak se mírně zalisuje, třeba se postaví forma na formu,“ dodává farmářka. Samozřejmě je snadné ochucený sýr si koupit, ale ono jídlo vyráběné vlastníma rukama má také něco do sebe.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.