Osvěžující domácí limonády

Se začátkem léta se oteplí a my hledáme příležitosti, jak se zchladit. V létě bychom měli hodně pít, ale pozor na hodně sladké a sycené nápoje, Jednak je po nich brzy zase žízeň, a za druhé v nich je spousta kalorií z cukru, což má vliv na kila.

Právě v období, kdy chceme v plavkách vypadat pěkně, si můžeme přesně takové pití odpustit a raději si vyrobit třeba lehkou perlivou limonádu z citronů.

1 litr perlivé vody nebo minerálky
8 citronů
třtinový cukr (podle chuti)
lístky meduňky
kostky ledu

Šťávu z osmi citronů vymačkáme a osladíme třtinovým cukrem. Můžete samozřejmě použít i bílý cukr, ale ve spojení s citrony a meduňkou chutná ten třtinový mnohem lépe. Lístky meduňky natrháme nebo promneme v prstech, aby uvolnily svou citronovou vůni, a přidáme k citronové šťávě. Dolijeme vychlazenou minerálkou, a jestli je opravdu velké vedro, přihodíme i pár kousků ledu. Na ozdobu můžeme na okraj sklenic přidat plátek citronu a do nápoje pár celých meduňkových lístků.

Podobně nás zchladí i zázvorová limonáda. Přestože zázvor především zahřívá, s ledem a limetou zafunguje přesně naopak.

3/4 litru minerálky nebo vychlazené vody
¼ litru vřelé vody
150g strouhaného zázvoru
1 limetka
třtinový cukr

Čerstvý zázvor nastrouháme a přelijeme šálkem vařící vody, přesně jako v zimě, když děláme čaj. Necháme asi čtvrt hodiny vylouhovat, scedíme a vychladíme. Poté naředíme ledovou vodou, osladíme opět třtinovým cukrem a dochutíme šťávou z limetky. Přidáme led a můžeme podávat.

autor: dak