Ovocný pohár

Nadělil vašim dětem Mikuláš spoustu ovoce? Takto má být, to je v pořádku. Ve skutečnosti se ovšem děti nejprve vrhají na čokoládu a sladké a ovoce zbývá. Pokud se vám doma nahromadila spousta zimního ovoce, mám pro vás tip, jak ho zpracovat. Ovocný pohár potěší chuťové buňky dětí i třeba dospělé návštěvy.

O svůj nápad se podělila milovnice zdravé stravy, cvičitelka žďárského mateřského centra Srdíčko Martina Sejkorová. „Moje neoblíbenější kombinace je banán, kaki a pomeranč. Banán s kaki rozmixujeme a krátce povaříme,“ doporučuje Martina.

Nebojme se experimentovat i s exotickými druhy ovoce – kaki, co vypadá jako oranžové rajče, je sladké a moc dobré, zvláště v kombinaci s banánem. Rozšleháme banán s kaki a smícháme s trochou vody. Rozmícháme lžičku škrobu, který může být kukuřičný nebo i bramborový, a přidáme k ovoci. Povaříme společně asi pět minut, než směs zhoustne jako pudink.

Naplníme poháry a necháme ztuhnout. Můžeme dozdobit šlehačkou, kořením, jogurtem nebo sladkou obilnou kaší amasaké. Fantazii se meze nekladou. Pohár zkuste, není v něm ani špetka cukru a přesto skvěle chutná!

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.