Ovocný salát

Dnes si dáme něco lehčího. Kdo potřebuje zdravou svačinu a přitom má rád sladké, jednou za čas nic nezkazí ovocným salátem. Je to také dobrý způsob, jak dostat do dětí vitamíny v přírodním stavu. Na takové svačince je také příjemné, že si ji můžete namíchat podle vlastní chuti – dobře se do salátu zpracovávají například už ne příliš pěkná jablka, hrušky nebo banány.

Na jednu misku ovoce můžeme použít:

1 jablko nebo hrušku
5 větších jahod
hrst hroznů
banán
plátek karamboly

V létě můžeme přidat čerstvou broskev nebo nektarinku.

Ne příliš známá karambola je ovoce, které se používá spíše jako ozdoba, protože má po příčném nařezání krásný tvar pravidelné hvězdy. Kuchaři doporučují z karamboly oloupat tuhou slupku na cípech. Chutná sladkokysele, je podobná rebarboře, ale mnohem lahodnější, i když je v ní méně cukru. Výborně tak doplňuje chuť ostatního ovoce.

Pro nás je důležité, že kromě vitamínu C má ještě hodně vápníku, hořčíku i železa. Jestli máte nemocné ledviny, raději se jí vyhněte – ani zdraví lidé by to neměli kvůli kyselině šťavelové přehánět.

Vraťme se ale k misce s ovocem – všechno promícháme a můžeme zakápnout citronem, trochu posypat cukrem a lehce promíchat. Kdo chce rozmazlovat sebe nebo děti, může ovoce doplnit oslazenou zakysanou smetanou a piškoty.

autor: dak

Související

  • Letní ovocný pohár

    Dali byste si chladivý slaďoučký pohár se spoustou čerstvého ovoce? To se snad v těchto dnech ani nedá odmítnout! 

  • Ovocný dortík

    Krásně vypadající dortíky ze tří vrstev, jedné sladší, než druhé najdete v Krámku s dobrotami v Malči na Chotěbořsku.

  • Kynutý ovocný koláč

    Většinu těchto letních dnů zpracovávám nějaké ovoce a určitě nejsem sama. Vlastně se na výrobu všelijakých džemů, ovocných knedlíků a pečení buchet vždycky těším.