Dobroty13. listopadu  2017 v 06:00  

Pečené brambory se slaninou a sýrem

Zapečené brambory, ilustrační foto - Foto: Dáša Kubíková

Zapečené brambory, ilustrační fotoFoto: Dáša Kubíková

Oblíbila jsem si jídla zapékaná v troubě a v pekáčku kombinuju všechno, co se dá. Nedávno jsem narazila na zbytek brambor, které chtěly spotřebovat, tak co s nimi jiného, než je naházet na pekáč.

1 kg brambor
150 g slaniny
150 g sýra na plátky
sůl
kmín
bylinky dle chuti 

Dip: 

1 kelímek zakysané smetany
česnek
pažitka
brynza (také dle chuti) 

Brambory stačí pořádně omýt, rozkrojit na poloviny a slupkou dolů rozložit na olejem vymazaný plech. Posolíme a pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Pokud chceme zajímavější chuť, pak k soli přidáme ještě bylinky nebo kmín – obě varianty jsou moc dobré. 

Na každou polovinu brambory pak položíme plátek slaniny a plátek sýra – dobrá je například gouda. Pečeme ještě chvíli, dokud není slanina křupavá a sýr roztavený. 

Mezitím si nachystáme zakysanou smetanu se solí a najemno nakrájenou pažitkou a můžete přidat i česnek. Zajímavou chuť smetanovému dipu dodá i trocha brynzy nebo aromatického sýra. V jednoduchosti je krása i na talíři. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 12. listopadu  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Svatomartinská vína

    Svatomartinská vína jsou pro letošek otevřena a ochutnána. Víno se na sv. Martin neotevírá jen posledních pár let, aby šly dobře obchody. Je to tradice mnohem starší. „Vznikla už za doby panování Josefa II. Na svatého...

     
  • 14. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Hruškový závin

    Dnešní dobrotu si můžete dát ještě teplou, i když jinak se podává, až vychladne. Kdo má rád závin na spoustu způsobů určitě už kromě jablek, švestek, tvarohu vyzkoušel i mnoho dalších možností. Zkusili jste ale do...

     
  • 10. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Čokoládové suflé

    Stalo se vám někdy, že jste ochutnali dezert, který se vám jen rozplýval na jazyku a chutnal po husté slaďoučké čokoládě, nahoře byl křupavý a uvnitř tekutý? Jestli ano, pak jste určitě měli čokoládové suflé.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace