Perníčky, které se vždycky povedou
Klasické vánoční perníčky se pekly předem, aby stihly změknout a pěkně se rozležet. V poslední době ale vídám recepty na perníčky, které jsou měkké hned a rovnou se dají jíst. Což se hodí, pokud se vám před vánoci poněkud krátí čas a nesplněných povinností neubývá.
Spolehlivý recept mi dala Pavla Mullerová, která každé Vánoce musí napéct stovky perníčků na akci Ostrov pohody, kde si každý svůj perníček nazdobí a může sníst. Množství ingrediencí je tedy větší, ale můžete použít i poloviční dávku.
1300 hladké mouky
8 vajec
125 g hery
200 medu
500 práškového cukru
4 kávové lžičky sody
1 balíček perníkového koření
„Do mísy si dám mouku, smíchá se to s tím perníkovým kořením a se sodou a potom v hnětači si udělám takovou směs – cukr, přidám k tomu vajíčka, rozpuštěnou heru a tekutý med. Zpracuji v hnětači a nalije se do mouky a smíchám, dobře zpracuji. Potom se to nechává uležet – do druhého dne nebo i týden, jak nám to vyjde časově,“ směje se Pavla Müllerová.
Perníčky se potom vykrajují z těsta rozváleného na 3-4 milimetry, vykrajují a pečou jen chvíli – jen asi 15 minut v rozehřáté troubě na 180 – 200 stupňů.
„Důležité je po vytažení z trouby hned ještě jak jsou horké je potřít rozšlehaným vajíčkem s rumem. Dávám do rozšlehaného vajíčka rum a ony jsou potom krásně lesklé a vždycky se povedou,“ říká Pavla Müllerová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.