Perníčky, které se vždycky povedou

Klasické vánoční perníčky se pekly předem, aby stihly změknout a pěkně se rozležet. V poslední době ale vídám recepty na perníčky, které jsou měkké hned a rovnou se dají jíst. Což se hodí, pokud se vám před vánoci poněkud krátí čas a nesplněných povinností neubývá.

Spolehlivý recept mi dala Pavla Mullerová, která každé Vánoce musí napéct stovky perníčků na akci Ostrov pohody, kde si každý svůj perníček nazdobí a může sníst. Množství ingrediencí je tedy větší, ale můžete použít i poloviční dávku.

1300 hladké mouky
8 vajec
125 g hery
200 medu
500 práškového cukru
4 kávové lžičky sody
1 balíček perníkového koření

„Do mísy si dám mouku, smíchá se to s tím perníkovým kořením a se sodou a potom v hnětači si udělám takovou směs – cukr, přidám k tomu vajíčka, rozpuštěnou heru a tekutý med. Zpracuji v hnětači a nalije se do mouky a smíchám, dobře zpracuji. Potom se to nechává uležet – do druhého dne nebo i týden, jak nám to vyjde časově,“ směje se Pavla Müllerová.

Perníčky se potom vykrajují z těsta rozváleného na 3-4 milimetry, vykrajují a pečou jen chvíli – jen asi 15 minut v rozehřáté troubě na 180 – 200 stupňů.

„Důležité je po vytažení z trouby hned ještě jak jsou horké je potřít rozšlehaným vajíčkem s rumem. Dávám do rozšlehaného vajíčka rum a ony jsou potom krásně lesklé a vždycky se povedou,“ říká Pavla Müllerová.

autor: dak