Pikantní guláš

Guláš je skvělé jídlo. Sice je s ním trocha práce, nějaký ten pláč při krájení cibule a na konci čekání, než to všechno bude hotové, ale potom ta lahodná chuť! Začíná se vždycky stejně – maso, nejlépe hovězí kližku nakrájíme na kostky, osolíme, a stejně tak si připravíme třetinu množství masa cibuli, také na kostičky.

Nejdříve opražíme na sádle maso do zlatova a pak ho na chvíli vyndáme - alespoň tak začíná svůj guláš Helena Teplová z Krahulova. Doporučuje tyto suroviny:

1kg hovězího masa (kližky)
300g cibule
mletá sladká paprika na posypání
3 lžíce mouky
½ litru vývaru (nebo vody)
chilli paprička nebo feferonka

Maso se osolí, okmínuje a na cibuli a sádle dusí do měkka. Až je maso měkké, tak se šťáva vydusí a přidají se tři lžíce mouky. „Mouka se ve šťávě opraží a až potom se guláš zalije vývarem nebo vodou. Na závěr se zasype červenou paprikou, ale nejlépe slovenskou, protože ta je krásně červená, je velice dobrá, právě ta dodá guláši chuť,“ pochvaluje si Helena Teplová mletou papriku ze Slovenska.

Guláš paní Teplové byl pěkně ostrý, ale ne moc, jen tak akorát „Kdo má rád, může přidat i pálivou chilli papričku nebo úplně na konci přidat naloženou feferonku ve sladkokyselém nálevu,“ přidává svůj tip.

Guláš vám často nabídnou se čtyřmi nebo se šesti knedlíky. U nás jsme ho vždycky jedli s dobrým chlebem. Ať si vyberete cokoliv, zkuste si ho jednou za čas pěkně přiostřit.

autor: dak