Plněné krokety

Znovu se ohlédneme za bramborářskými dny v Havlíčkově Brodě a dáme si plněné krokety, které obstojí i jako samostatné jídlo. Budeme hodně strouhat na struhadle, ale stojí to za to. Plný plech kroket připravila studentka Obchodní akademie a hotelové školy z Havlíčkova Brodu Nela Pálková a dala nám také recept.

„Budeme potřebovat kilo brambor, které uvaříme ve slupce a po vychladnutí oloupeme a nastrouháme najemno. K nim přidáme 400g hladké mouky, 400g nastrouhaného měkkého salámu. Salám zvolte podle své chuti, ale vegetariáni ho mohou i vynechat.“

Nakonec ještě 100g tvrdého sýra, který také nastrouháme. Přidáme dvě vajíčka, osolíme a vypracujeme klasické bramborové těsto. Podle Neliny rady si z něj vypracujeme dlouhou žížalu, kterou nakrájíme na dvoucentimetrové kousky.

„Z kousků vytvoříme kuličky, které se mohou buď osmažit ve fritéze, nebo upéct v troubě. Troubu bychom si měli vyhřát na 250 stupňů a péct do zlatova podobně jako hranolky asi 15 minut. Krokety podávejte s masem, ale dají se jíst i samotné, je to lahůdka,“ říká studentka.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.