Plněné taštičky empanadas

Kdo rád cestuje, měl by ochutnávat místní speciality, říkám si pokaždé, a tak vám vezu několik dobrot z karibské kuchyně. Jsou to doma vyrobené plněné taštičky empanadas. Když jsem měla možnost vyzpovídat otce tří krásných dcer Silvestra Nuňéze, který své rodině tuhle dobrotu pravidelně připravuje, neváhala jsem ani chvilku.

Silvestre hravě nachystá tři plechy empanadas a tváří se, jako by o nic nešlo.

Potřebujeme:

450 g hladké či polohrubé mouky
225 g másla nakrájeného na kostičky
2 vejce
Kapka salsy nebo 2 lžíce červeného vinného octa
špetka soli

Do náplně:

zeleninový základ z cibule, česneku
kuřecí maso na nudličky
nebo postrouhaný sýr
nebo vejce vařená natvrdo
nebo orestovaná zelenina dle chuti
sůl, koření

„Je to rodinný recept po mé babičce. Nejprve musíme vzít juku, oloupat ji a povařit. Potom se z ní vyrobí jemná kaše, takové pyré, které se smíchá s moukou. Do těsta přidáváme i kapku něčeho speciálního, třeba pálivé salsy nebo vinného octa.“

Protože hlízy juky u nás neseženeme, stejnou službu nám udělá těsto z polohrubé mouky, kam se přidává i vajíčko a kousek másla nakrájený na kostičky. Silvestre pokračují tím, že se těsto musí rozválet natenko a naplnit. Náplně z masa a zeleniny si předem orestujeme na pánvi.

„Do těsta si připravíme ingredience, které máme rádi. U nás je to buď kuřecí maso, nebo sýr. Dovnitř se dává i zelenina nebo vajíčko. Taštičky si zpracujete ručně, naplníte je a slepíte, nebo ve speciálních formičkách. Nakonec se v hlubokém hrnci usmaží.“

Po vytažení z hrnce, kde plavou ve spoustě oleje, taštičky empanadas usušíme a podáváme se zeleninovým salátem, ať aspoň trochu vyrovnáme ty kalorie ze smažení.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.