Plněné vinné listy

Když si povídám s někým, kdo dobře zná život a zvyky v jiné zemi, hned se ptám na jídlo. Věra Ahmadie z Třebíče má muže z Libanonu a při častých návštěvách tamní kuchyni ochutnala a některá jídla připravuje i doma. I když, jak říká, to bez původních surovin není úplně ono.

„Oni používají specifické koření. To, co my známe do sladkých pokrmů, oni přidají i do masa, třeba skořici nebo badyán. Ty chutě jsou poznamenané orientem, ale ještě jsou středomořské.“ Velmi oblíbené jsou v Orientu plněné vinné listy.

20 vinných listů
200g jehněčího nebo hovězího masa
1 šálek vařené rýže
½ cibule
sůl, pepř
skořice
máta

To hlavní jsou vinné listy, které přelejeme vroucí vodou a necháme chvíli stát. S masem nám poradí Věra Ahmadie: „Na polovině cibule podusíme mleté maso, smícháme s uvařenou rýží, osolíme a ochutíme kořením. Touto nádivkou naplníme vinné listy.“

Teď musíme být šikovní a směs zabalit do jednotlivých vinných listů a převázat – jsou to takové mrňavé španělské ptáčky. Vymažeme si hrnec nebo pekáček, a pustíme se do omáčky.

½ cibule
2 stroužky česneku
3 spařená a oloupaná rajčata

Nakonec stačí jen podusit doměkka pod pokličkou nebo v troubě na 150 stupňů zapéct a máme hotovo. V létě se plněné listy mohou jíst i vystydlé a bez přílohy.

autor: dak