Dobroty29. června  2016 v 02:00  

Polévka z kopřiv

Kopřivová polévka - Foto: Patrik Rozehnal

Kopřivová polévkaFoto: Patrik Rozehnal

Dnešní gastronomie se vyznačuje všelijakými poangličtělými názvy, například low cost, což znamená levné vaření. Veronika Došková je amatérská kuchařka organizátorka každoroční akce Restaurant Day v Jihlavě. I na takovou akci se vyplatí vařit bez velkých nákladů, a tak mi poradila „low cost“ polévku. Je totiž z kopřiv, a ty rostou celoročně.

Jak to ale udělat, aby byl pokrm z kopřiv, opravdu dobrý? „Přidá se tam anglická slanina,“ směje se Veronika. A je to jasné – se slaninou je všechno lepší! A jak postupujeme dále při vaření kopřivové polévky?  

Potřebujeme:  

200g anglické slaniny
1 cibule
lžíce oleje
2 brambory
3 hrsti kopřiv
1 litr zeleninového vývaru
sůl 

Na cibulce se zpění anglická slanina a na ni se hodí natrhané listy kopřiv a přidají se brambory nakrájené na kostičky. Zeleninový vývar, jak už víme, je dobré mít nachystaný a uvařený, kdykoli děláme polévku – předem si uvaříme kořenovou zeleninu, do níž patří i bobkový list a nové koření.  

Zbytek už je podle Veroniky Doškové skutečně velmi jednoduchý: „To se povaří, rozmixuje, osolí, opepří a je hotovo,“ uzavírá Veronika. 

Doporučuje ještě orestovat zbytek anglické slaniny na kostičky a přidat je do hotové polévky. Anglická slanina nám tedy vylepší kopřivovou polévku v základu a na závěr ještě přímo v polévce osmahnutá na kostičky. Kopřivová polévka se mi zdá jako dobrý plán, co říkáte?  

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 22. června  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Penne s brokolicí

    V některých dětských filmech si poslední dobou dospělí tvůrci dělají legraci z brokolice a z toho, jak dětem nechutná. Proč, to se mě neptejte, u nás doma je brokolice oblíbená tak, že když z ní vyrobím jakékoliv jídlo,...

     
  • 29. května  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Grilované ovoce

    K jaru a létu patří grilování a o tom, že Češi grilují, není pochyb. Na roštu bývá nejčastěji maso, můžeme tam dát ale i zeleninu a ovoce. Například ananas s chilli je vynikající. Měli bychom ale přemýšlet o chutích,...

     
  • 20. června  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablečná bábovka paní Marie ze Světlé

    Kdo má zásoby loňských jablek, může je zpracovat, ještě než budou ta letošní, do jablečné bábovky. Bábovka, to je totiž klasika, která nezradí. Ta dnešní je podle receptu paní Marie ze Světlé nad Sázavou.

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  Od 23.6.2017 08:15 do 09:15; v ulici Žižkova v obci Jihlava; nehoda; neprůjezdný pruh, 2 havarovaná vozidla; 2x OA, bez zranění.
  D1, mezi km 130.3 a 130.1, ve směru Praha, práce údržby, jízdní pruh pro pomalá vozidla uzavřen, Od 23.06.2017 08:00 Do 23.06.2017 12:00, , údržba a opravy svodidel, zdroj: ŘSD
  D1, mezi km 88 a 88.5, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 23.06.2017 07:30 Do 23.06.2017 14:30, , údržba a opravy vozovek AB, zdroj: ŘSD

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace