Dobroty29. června  2016 v 02:00  

Polévka z kopřiv

Kopřivová polévka - Foto: Patrik Rozehnal

Kopřivová polévkaFoto: Patrik Rozehnal

Dnešní gastronomie se vyznačuje všelijakými poangličtělými názvy, například low cost, což znamená levné vaření. Veronika Došková je amatérská kuchařka organizátorka každoroční akce Restaurant Day v Jihlavě. I na takovou akci se vyplatí vařit bez velkých nákladů, a tak mi poradila „low cost“ polévku. Je totiž z kopřiv, a ty rostou celoročně.

Jak to ale udělat, aby byl pokrm z kopřiv, opravdu dobrý? „Přidá se tam anglická slanina,“ směje se Veronika. A je to jasné – se slaninou je všechno lepší! A jak postupujeme dále při vaření kopřivové polévky?  

Potřebujeme:  

200g anglické slaniny
1 cibule
lžíce oleje
2 brambory
3 hrsti kopřiv
1 litr zeleninového vývaru
sůl 

Na cibulce se zpění anglická slanina a na ni se hodí natrhané listy kopřiv a přidají se brambory nakrájené na kostičky. Zeleninový vývar, jak už víme, je dobré mít nachystaný a uvařený, kdykoli děláme polévku – předem si uvaříme kořenovou zeleninu, do níž patří i bobkový list a nové koření.  

Zbytek už je podle Veroniky Doškové skutečně velmi jednoduchý: „To se povaří, rozmixuje, osolí, opepří a je hotovo,“ uzavírá Veronika. 

Doporučuje ještě orestovat zbytek anglické slaniny na kostičky a přidat je do hotové polévky. Anglická slanina nám tedy vylepší kopřivovou polévku v základu a na závěr ještě přímo v polévce osmahnutá na kostičky. Kopřivová polévka se mi zdá jako dobrý plán, co říkáte?  

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 24. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Domácí bruselská paštika

    Pokud čekáte o víkendu návštěvu, něco slavíte, nebo si jenom chcete vyzkoušet slavnostnější pohoštění či předkrm na dobu, až se vám to bude hodit, poslechněte si recept na domácí bruselskou paštiku. Je s ní sice trochu...

     
  • 23. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Vylepšený sacher dort

    Jestli se chcete naučit upéct dobrý dort, poradí studentka střední školy gastronomické ze Žďáru Karolína Švárová, která se svými dorty už slavila nejeden úspěch na soutěžích. A co jí jde?

     
  • 21. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Krkovice s brambory ve smetaně

    Recept na dnešní dobrotu jsem už kdysi dávno znala, ale úspěšně zapomněla. Až mě letos pozvala kamarádka v Ostravě na oběd a já jsem si vybavila, jak úžasně dobré a jednoduché jídlo to je. Mluvím o takovém tom eintopfu...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  Srážky: přeháňky, D1-154,1
  D1 EXIT 81, směr Praha,, výjezd z dálnice uzavřen, Od 31.07.2017 02:45 Do 25.11.2017 12:00, Pozor!, Uzavřena výjezdová větev pravé poloviny MÚK Koberovice (km 81), objízdná trasa vedena výjezdovou větví ...
  D1, mezi km 74.2 a 74, ve směru Praha, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 25.11.2017 08:16 Do 25.11.2017 20:00, Pokládka svodidel na přejezdu v SDP

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace