Dobroty29. června  2016 v 02:00  

Polévka z kopřiv

Kopřivová polévka - Foto: Patrik Rozehnal

Kopřivová polévkaFoto: Patrik Rozehnal

Dnešní gastronomie se vyznačuje všelijakými poangličtělými názvy, například low cost, což znamená levné vaření. Veronika Došková je amatérská kuchařka organizátorka každoroční akce Restaurant Day v Jihlavě. I na takovou akci se vyplatí vařit bez velkých nákladů, a tak mi poradila „low cost“ polévku. Je totiž z kopřiv, a ty rostou celoročně.

Jak to ale udělat, aby byl pokrm z kopřiv, opravdu dobrý? „Přidá se tam anglická slanina,“ směje se Veronika. A je to jasné – se slaninou je všechno lepší! A jak postupujeme dále při vaření kopřivové polévky?  

Potřebujeme:  

200g anglické slaniny
1 cibule
lžíce oleje
2 brambory
3 hrsti kopřiv
1 litr zeleninového vývaru
sůl 

Na cibulce se zpění anglická slanina a na ni se hodí natrhané listy kopřiv a přidají se brambory nakrájené na kostičky. Zeleninový vývar, jak už víme, je dobré mít nachystaný a uvařený, kdykoli děláme polévku – předem si uvaříme kořenovou zeleninu, do níž patří i bobkový list a nové koření.  

Zbytek už je podle Veroniky Doškové skutečně velmi jednoduchý: „To se povaří, rozmixuje, osolí, opepří a je hotovo,“ uzavírá Veronika. 

Doporučuje ještě orestovat zbytek anglické slaniny na kostičky a přidat je do hotové polévky. Anglická slanina nám tedy vylepší kopřivovou polévku v základu a na závěr ještě přímo v polévce osmahnutá na kostičky. Kopřivová polévka se mi zdá jako dobrý plán, co říkáte?  

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 19. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bezmasá svíčková

    Správná svíčková se vaří velmi dlouho a důležité jsou tam všechny možné chutě – koření, sůl, víno, hořčice, zelenina, špek, cukr, ale především maso. Jestli ale potřebujete trochu odlehčit jídelníček nebo máte doma...

     
  • 16. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Kaše na sto způsobů

    Inspirace přichází ze všech stran, pokud jsme všímaví a nasloucháme! Tak třeba kolegyně Tamara Pecková si pozvala autorku kuchařky Vtipné kaše Věru Strnadovou a já mám teď na pár týdnů o zábavu postaráno – zkouším všechno...

     
  • 15. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bramborové vafle

    Máme kolem sebe spoustu potravin, které se dají velmi dobře ochutit a připravit tak, že vůbec nepotřebujeme maso. Na tu dnešní dobrotu stačí brambory, zelenina, koření a trocha důvtipu, a máte skvělé jídlo. Taťána Nečasová...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace