Dobroty29. června  2016 v 02:00  

Polévka z kopřiv

Kopřivová polévka - Foto: Patrik Rozehnal

Kopřivová polévkaFoto: Patrik Rozehnal

Dnešní gastronomie se vyznačuje všelijakými poangličtělými názvy, například low cost, což znamená levné vaření. Veronika Došková je amatérská kuchařka organizátorka každoroční akce Restaurant Day v Jihlavě. I na takovou akci se vyplatí vařit bez velkých nákladů, a tak mi poradila „low cost“ polévku. Je totiž z kopřiv, a ty rostou celoročně.

Jak to ale udělat, aby byl pokrm z kopřiv, opravdu dobrý? „Přidá se tam anglická slanina,“ směje se Veronika. A je to jasné – se slaninou je všechno lepší! A jak postupujeme dále při vaření kopřivové polévky?  

Potřebujeme:  

200g anglické slaniny
1 cibule
lžíce oleje
2 brambory
3 hrsti kopřiv
1 litr zeleninového vývaru
sůl 

Na cibulce se zpění anglická slanina a na ni se hodí natrhané listy kopřiv a přidají se brambory nakrájené na kostičky. Zeleninový vývar, jak už víme, je dobré mít nachystaný a uvařený, kdykoli děláme polévku – předem si uvaříme kořenovou zeleninu, do níž patří i bobkový list a nové koření.  

Zbytek už je podle Veroniky Doškové skutečně velmi jednoduchý: „To se povaří, rozmixuje, osolí, opepří a je hotovo,“ uzavírá Veronika. 

Doporučuje ještě orestovat zbytek anglické slaniny na kostičky a přidat je do hotové polévky. Anglická slanina nám tedy vylepší kopřivovou polévku v základu a na závěr ještě přímo v polévce osmahnutá na kostičky. Kopřivová polévka se mi zdá jako dobrý plán, co říkáte?  

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 22. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bylinková pomazánka z petržele a bršlice

    Čerstvé bylinky v sobě mají spoustu užitečných látek a vitamínů pro naše tělo. Víte například, jak vypadá bylinka bršlice kozí noha? Jako taková zmenšenina protivného plevele bolševníku. I na bršlici chodíme s pesticidy...

     
  • 21. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Ochucený domácí sýr

    Sýýýýr – voláme u fotografa, aby se nám roztáhly tváře do úsměvu. S vyhlídkou na doma vyrobený a ochucený sýr se budeme usmívat také. Martina Fuková z hospodářství Dvoreček na Dačicku si doma dělá kozí sýry sama. Když...

     
  • 20. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Čočková polévka z babiččiny kuchařky

    Jedny z nejoblíbenějších knih jsou kuchařky. Určitě máte doma každý nejméně jednu. Myslím samozřejmě jednu celou polici kuchařek, protože jsou každá jiná – pro začínající kuchařky, bylinková kuchařka, jak vařit rychle...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  ulice Lípová, Jihlava, okr. Jihlava, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 02.10.2017 07:00 Do 31.10.2017 23:59, Uzavírka místní komunikace Lípová v Jihlavě z důvodu provádění opravy povrchu vozovky., ...
  silnice II/129, Cetoraz - Hrobská Zahrádka, okr. Pelhřimov, uzavřeno, práce na silnici, Od 25.09.2017 07:00 Do 31.10.2017 23:59, uzavírka sil. II/129 v úseku od konce obce Cetoraz na hranice kraje z důvodu ...
  silnice I/19, Nové Dvory, okr. Žďár nad Sázavou, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, Od 25.09.2017 09:00 Do 31.10.2017 23:59, Částečná uzavírka před obcí Nové Dvory podél silnice I/19 směr od Přibyslavi ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace