Pravý Haškův guláš z Lipnice

Haškův guláš nabízejí na mnoha místech, ten pravý je ale údajně tam, kde slavný spisovatel strávil posledních pár měsíců svého života, tedy v Lipnici nad Sázavou. A kuchařem není nikdo jiný než pravnuk Martin Hašek.

„Základem každého guláše je vývar. Máme-li kosti, uděláme si silný vývar. Další důležitý základ je cibule, já dávám stejné množství masa a cibule,“ vysvětluje Martin Hašek.

„Cibuli dělám na sádle, nejraději mám husí sádlo.“ Cibuli následně restujeme až do jemně hnědé barvy. „Pak ji trochu podlijeme vývarem, ona zesklovatí a nehořkne. Toto opakuji třikrát, až mám hnědý základ.“

Maso do guláše má být hovězí, Martin Hašek nejraději hovězí zadní. „Restuju maso v základu, když je to hotové, zasypu paprikou.“ Po chvilce zalijeme znovu vývarem a přidáme kmín.

Guláš nakonec zahustíme. Nemusíme používat francouzské jíšky, stačí kombinace olej – mouka, sádlo – mouka. Nakonec přidáme česnek, feferonky a majoránku.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.