Pstruh na přepuštěném másle

Pstruh je nutričně velmi hodnotná ryba a existuje bezpočet způsobů, jak ji upravit. Jedním z nich je použití přepuštěného másla – ghí.

Když si jdeme koupit pstruha, většinou dostaneme pstruha duhového z umělých odchovu. Někdy se v nabídce objeví i pstruh potoční. Pstruh se upravuje nejčastěji na pánvi nebo v troubě, dá se smažit, grilovat, zapékat, a chutná i uzený.

Je to prostě geniální ryba, je snadno dostupná, snadno se připravuje a skvěle chutná. A to dokonce i když zvolíme tu nejjednodušší možnost, hodit rybu na máslo. Ovšem pozor, podle šéfkuchaře Petra Šebka z jihlavské restaurace Nika je pstruh na másle přepuštěném ještě daleko lahodnější.

K této úpravě nám prozradili několik svých dalších triků: „Filátka ze pstruha peču na přepuštěném másle. Pstruh leží na pečícím papíře, takže se celou dobu nedotkne žádného plechu nebo pánve. Podávám ho s pečenou zeleninou, která je podobná ratatouille, ale kořením ji kořením pěti vůní, které ji hodí trošku do Asie,“ upřesňuje svůj postup s úsměvem Petr Šebek.

Jako příloha se hodí ravioli plněné mrkvovým nebo dýňovým pyré, které jsou přelité smetanovou limetkovou omáčkou. Vaší fantazii se ale meze nekladou! Pstruh je natolik vynikající ryba, že vám gurmánský zážitek určitě zprostředkuje.

autor: dak

Související

  • Kuře na cuketách

    Kuřecí maso už jsme pekli na zelenině, na dýni i na kysaném zelí a dnes se pustíme do kuřete na cuketách! Tento oběd vystačí pro celou rodinu a pochutnají si všichni.

  • Zapečené brambory se slaninou

    Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.