Dobroty4. prosince  2015 v 06:00  

Pudink z černé rýže

Pudink z černé rýže - Foto: Olga Štrejbarová

Pudink z černé rýžeFoto: Olga Štrejbarová

Reportérka Andrea Kratochvílová byla na ostrově Bali, kde nejen ochutnávala. Recepty si odvezla domů a prakticky ihned po návratu několik dobrot uvařila a rozdělila se o ně. Pudink z černé rýže mě zaujal především proto, že jde o sladké jídlo. Základní surovinu - černou rýži - koupíte v obchodech s asijským jídlem nebo zkuste zdravé potraviny.

Potřebujeme černou rýži, kterou musíme důkladně propláchnout, protože pouští hodně škrobu. Dokud z ní teče fialová voda, tak dále proplachujeme. Smícháme s bílou rýží, nejlépe jasmínovou a společně uvaříme podle známého návodu: na jeden díl, rýže dva díly vody.  

Černá rýže potřebuje nejméně 30, ale spíše až 45 minut. Lehce osolíme. Na závěr smícháme s kokosovým mlékem a dosladíme cukrem nebo medem. 

Tak vypadá základní rýžový pudink, ale jak Andrea dodává, dá se vylepšit. „Balijci to sice nedělají, ale do pudinku můžete přidat tropické ovoce, například banán nebo mango.“ 

Pudink má naprosto černou barvu. Nevypadá vábně, ale jakmile ho jednou ochutnáte, už vám bude nějaká barva úplně jedno.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 22. června  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Penne s brokolicí

    V některých dětských filmech si poslední dobou dospělí tvůrci dělají legraci z brokolice a z toho, jak dětem nechutná. Proč, to se mě neptejte, u nás doma je brokolice oblíbená tak, že když z ní vyrobím jakékoliv jídlo,...

     
  • 29. května  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Grilované ovoce

    K jaru a létu patří grilování a o tom, že Češi grilují, není pochyb. Na roštu bývá nejčastěji maso, můžeme tam dát ale i zeleninu a ovoce. Například ananas s chilli je vynikající. Měli bychom ale přemýšlet o chutích,...

     
  • 20. června  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablečná bábovka paní Marie ze Světlé

    Kdo má zásoby loňských jablek, může je zpracovat, ještě než budou ta letošní, do jablečné bábovky. Bábovka, to je totiž klasika, která nezradí. Ta dnešní je podle receptu paní Marie ze Světlé nad Sázavou.

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  Od 23.6.2017 08:15 do 09:15; v ulici Žižkova v obci Jihlava; nehoda; neprůjezdný pruh, 2 havarovaná vozidla; 2x OA, bez zranění.
  D1, mezi km 130.3 a 130.1, ve směru Praha, práce údržby, jízdní pruh pro pomalá vozidla uzavřen, Od 23.06.2017 08:00 Do 23.06.2017 12:00, , údržba a opravy svodidel, zdroj: ŘSD
  D1, mezi km 88 a 88.5, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 23.06.2017 07:30 Do 23.06.2017 14:30, , údržba a opravy vozovek AB, zdroj: ŘSD

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace