Dobroty4. prosince  2015 v 06:00  

Pudink z černé rýže

Pudink z černé rýže - Foto: Olga Štrejbarová

Pudink z černé rýžeFoto: Olga Štrejbarová

Reportérka Andrea Kratochvílová byla na ostrově Bali, kde nejen ochutnávala. Recepty si odvezla domů a prakticky ihned po návratu několik dobrot uvařila a rozdělila se o ně. Pudink z černé rýže mě zaujal především proto, že jde o sladké jídlo. Základní surovinu - černou rýži - koupíte v obchodech s asijským jídlem nebo zkuste zdravé potraviny.

Potřebujeme černou rýži, kterou musíme důkladně propláchnout, protože pouští hodně škrobu. Dokud z ní teče fialová voda, tak dále proplachujeme. Smícháme s bílou rýží, nejlépe jasmínovou a společně uvaříme podle známého návodu: na jeden díl, rýže dva díly vody.  

Černá rýže potřebuje nejméně 30, ale spíše až 45 minut. Lehce osolíme. Na závěr smícháme s kokosovým mlékem a dosladíme cukrem nebo medem. 

Tak vypadá základní rýžový pudink, ale jak Andrea dodává, dá se vylepšit. „Balijci to sice nedělají, ale do pudinku můžete přidat tropické ovoce, například banán nebo mango.“ 

Pudink má naprosto černou barvu. Nevypadá vábně, ale jakmile ho jednou ochutnáte, už vám bude nějaká barva úplně jedno.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 24. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Domácí bruselská paštika

    Pokud čekáte o víkendu návštěvu, něco slavíte, nebo si jenom chcete vyzkoušet slavnostnější pohoštění či předkrm na dobu, až se vám to bude hodit, poslechněte si recept na domácí bruselskou paštiku. Je s ní sice trochu...

     
  • 23. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Vylepšený sacher dort

    Jestli se chcete naučit upéct dobrý dort, poradí studentka střední školy gastronomické ze Žďáru Karolína Švárová, která se svými dorty už slavila nejeden úspěch na soutěžích. A co jí jde?

     
  • 21. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Krkovice s brambory ve smetaně

    Recept na dnešní dobrotu jsem už kdysi dávno znala, ale úspěšně zapomněla. Až mě letos pozvala kamarádka v Ostravě na oběd a já jsem si vybavila, jak úžasně dobré a jednoduché jídlo to je. Mluvím o takovém tom eintopfu...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  Srážky: přeháňky, D1-154,1
  D1 EXIT 81, směr Praha,, výjezd z dálnice uzavřen, Od 31.07.2017 02:45 Do 25.11.2017 12:00, Pozor!, Uzavřena výjezdová větev pravé poloviny MÚK Koberovice (km 81), objízdná trasa vedena výjezdovou větví ...
  D1, mezi km 74.2 a 74, ve směru Praha, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 25.11.2017 08:16 Do 25.11.2017 20:00, Pokládka svodidel na přejezdu v SDP

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace