Dobroty4. prosince  2015 v 06:00  

Pudink z černé rýže

Pudink z černé rýže - Foto: Olga Štrejbarová

Pudink z černé rýžeFoto: Olga Štrejbarová

Reportérka Andrea Kratochvílová byla na ostrově Bali, kde nejen ochutnávala. Recepty si odvezla domů a prakticky ihned po návratu několik dobrot uvařila a rozdělila se o ně. Pudink z černé rýže mě zaujal především proto, že jde o sladké jídlo. Základní surovinu - černou rýži - koupíte v obchodech s asijským jídlem nebo zkuste zdravé potraviny.

Potřebujeme černou rýži, kterou musíme důkladně propláchnout, protože pouští hodně škrobu. Dokud z ní teče fialová voda, tak dále proplachujeme. Smícháme s bílou rýží, nejlépe jasmínovou a společně uvaříme podle známého návodu: na jeden díl, rýže dva díly vody.  

Černá rýže potřebuje nejméně 30, ale spíše až 45 minut. Lehce osolíme. Na závěr smícháme s kokosovým mlékem a dosladíme cukrem nebo medem. 

Tak vypadá základní rýžový pudink, ale jak Andrea dodává, dá se vylepšit. „Balijci to sice nedělají, ale do pudinku můžete přidat tropické ovoce, například banán nebo mango.“ 

Pudink má naprosto černou barvu. Nevypadá vábně, ale jakmile ho jednou ochutnáte, už vám bude nějaká barva úplně jedno.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 19. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bezmasá svíčková

    Správná svíčková se vaří velmi dlouho a důležité jsou tam všechny možné chutě – koření, sůl, víno, hořčice, zelenina, špek, cukr, ale především maso. Jestli ale potřebujete trochu odlehčit jídelníček nebo máte doma...

     
  • 16. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Kaše na sto způsobů

    Inspirace přichází ze všech stran, pokud jsme všímaví a nasloucháme! Tak třeba kolegyně Tamara Pecková si pozvala autorku kuchařky Vtipné kaše Věru Strnadovou a já mám teď na pár týdnů o zábavu postaráno – zkouším všechno...

     
  • 15. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bramborové vafle

    Máme kolem sebe spoustu potravin, které se dají velmi dobře ochutit a připravit tak, že vůbec nepotřebujeme maso. Na tu dnešní dobrotu stačí brambory, zelenina, koření a trocha důvtipu, a máte skvělé jídlo. Taťána Nečasová...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace