Dobroty18. května  2016 v 06:00  

Ředkvičková pomazánka

Ředkvičková pomazánka - Foto: Dáša Kubíková

Ředkvičková pomazánkaFoto: Dáša Kubíková

Když vás ve vyšším věku postihne pomalejší metabolismus a také línější lymfatický systém, pomáhají na to hodně štiplavé potraviny. Takové bílé ředkve nebo ředkvičky lymfu pěkně popoženou. A protože je teď ředkviček všude plno, bude se nám hodit i recept na ředkvičkovou pomazánku.

Petr Hladík na turistické chatě ve Studnicích ji umí přímo výtečně. Navíc má v malíčku jeden trik, aby byla ještě lepší! 

Potřebujeme: 

1 pomazánkové máslo
hrst ředkviček (odhadem)
pepř, sůl
lžička hořčice
bylinky – pažitka, rozmarýn a další 

„Ředkvičky nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s pomazánkovým máslem. Osolíme, trochu opepříme, přidáme trochu hořčice a rozmícháme v mixéru. Těsně před koncem mixování přilijeme trochu horké vody, pomazánka po ní pěkně naběhne a bude krásně kyprá,“ radí Petr. 

Horké vody stačí trocha, lžička nebo lžíce. Petr doporučuje vzít varnou konvici s vřelou vodou a jen přikápnout. Nakonec dochutíme ředkvičkovou pomazánku čerstvými bylinkami.  

„Může se přidat různé koření nebo bylinky. Já přidávám pažitku nebo čerstvý rozmarýn, ty pomazánku opravdu dobře dochutí.“ 

Trik s horkou vodou se dá použít i u jiných pomazánek, vyzkoušejte ho také! 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Pořad: Recepty  |  Stanice: Region - Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 1. dubna  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Zapečené brambory s rajčaty a bylinkami

    Mám doma deváťáka, který rád vaří. Zajímá se o jídlo a hledá dobré recepty. A je tu ještě jedna věc – nemá rád maso a skoro nikdy ho nejí. Proto si většinou musí vymyslet jídelníček sám a většinou jsou to ohromné dobroty....

     
  • 25. června  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Cuketa na sto způsobů

    Cuketa je rozhodně módní plodina. Hodí se do salátů, do zelí, má ale jednu nevýhodu – nevýraznou chuť. Při přípravě pokrmů z cukety ji musíme dochutit tak, aby strávníci byli spokojeni.

     
  • 2. července  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Řecké stifado

    Každý Čech, který ochutnal řecké stifado, byl nadšený, i když bylo připálené. S touto větou přivítal Dášu Kubíkovou jihlavský Řek Kostas Charakleias, který nám vysvětlí, jak tento masitý typický řecký pokrm připravit....

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 120 a 112.8, ve směru Praha, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 29.04.2017 07:35 Do 30.04.2017 18:00, příprava na převedení provozu do protisměru v rámci modernizace
  D1, mezi km 153.6 a 146.8, ve směru Praha, práce na silnici, zúžená vozovka na dva jízdní pruhy, Od 03.04.2017 14:00 Do 27.05.2017 23:59, Modernizace D1 provádění etapy 2a - provizorní rozšíření levého ...
  D1, mezi km 168.6 a 162.1, ve směru Praha, provoz převeden do protisměru, zúžení vozovky na dva jízdní pruhy, Od 05.03.2017 09:25 Do 17.06.2017 23:59, částečná uzavírka dálnice D1 za účelem provádění ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace