Dobroty18. května  2016 v 06:00  

Ředkvičková pomazánka

Ředkvičková pomazánka - Foto: Dáša Kubíková

Ředkvičková pomazánkaFoto: Dáša Kubíková

Když vás ve vyšším věku postihne pomalejší metabolismus a také línější lymfatický systém, pomáhají na to hodně štiplavé potraviny. Takové bílé ředkve nebo ředkvičky lymfu pěkně popoženou. A protože je teď ředkviček všude plno, bude se nám hodit i recept na ředkvičkovou pomazánku.

Petr Hladík na turistické chatě ve Studnicích ji umí přímo výtečně. Navíc má v malíčku jeden trik, aby byla ještě lepší! 

Potřebujeme: 

1 pomazánkové máslo
hrst ředkviček (odhadem)
pepř, sůl
lžička hořčice
bylinky – pažitka, rozmarýn a další 

„Ředkvičky nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s pomazánkovým máslem. Osolíme, trochu opepříme, přidáme trochu hořčice a rozmícháme v mixéru. Těsně před koncem mixování přilijeme trochu horké vody, pomazánka po ní pěkně naběhne a bude krásně kyprá,“ radí Petr. 

Horké vody stačí trocha, lžička nebo lžíce. Petr doporučuje vzít varnou konvici s vřelou vodou a jen přikápnout. Nakonec dochutíme ředkvičkovou pomazánku čerstvými bylinkami.  

„Může se přidat různé koření nebo bylinky. Já přidávám pažitku nebo čerstvý rozmarýn, ty pomazánku opravdu dobře dochutí.“ 

Trik s horkou vodou se dá použít i u jiných pomazánek, vyzkoušejte ho také! 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 2. srpna  2016 v 02:00       rubrika: Dobroty

    Bezinkový likér

    Dnes máme připravenou dobrotu, která se užívá jen v malém množství a jako lék, i když jde o alkoholický likér. Když kvete černý bez, dá se z něj dělat všechno možné – nasušit bylinku, vyrobit bezovou limonádu nebo sirup,...

     
  • 21. srpna  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Grilovaný pstruh s hráškovým pyré

    Máte chuť na neobvyklou kombinaci? Nedávno jsem měla ohromnou chuť na pstruha, a protože tohle léto skoro pořád grilujeme, dala jsem si jemné bílé rybí maso v jednoduché úpravě na grilu – trocha soli, špetka pepře a...

     
  • 18. srpna  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Španělské jídlo ensalada murciana

    Španělské restaurace nebo spíše hospody nebo bistra mají skvělý zvyk – když si dáte pivo, dostanete k němu i něco malého na zakousnutí. Tyhle jednohubky se jmenují tapas a mohou být různé – od misky oliv přes smažené...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  silnice I/34, Kyjov-Dvorc, okr. Havlíčkův Brod, omezení, stavební práce, Od 30.08.2017 08:00 Do 30.10.2017 23:59, úplná uzavírka silnice I/34 Dvorce - Böhmův Dvůr, okr. Havlíčkův Brod; objízdná trasa ...
  místní komunikace, Bystřice nad Pernštejnem, okr. Žďár nad Sázavou, uzavřeno, práce na silnici, Od 23.08.2017 07:00 Do 01.09.2017 23:59, Úplná uzavírka části místní komunikace ulice Bratrská v Bystřici ...
  silnice II/112, Červená Řečice, okr. Pelhřimov, uzavřeno, stavební práce, Od 02.07.2017 07:00 Do 30.09.2017 23:59, Objížďka - pro vozidla do 3,5 t : okolní místní komunikace, Objížďka - pro vozidla nad ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace