Rychlá polévka pro chlapy

Když zůstane muž sám doma jako slaměný vdovec nebo jako mladík, který ještě bydlí sám a sám se také stravuje, měl by umět pár jídel. Doma uvařit totiž vyjde levněji než chodit do restaurace, ale také to může být chutnější! Anebo se později, až budete chtít ohromit nějakou ženu, můžete pochlubit vlastním receptem.

Někde se začít musí, tak proč ne u velmi jednoduché polévky se silnou chutí česneku a cibule? Recept mi dala Zdena Palátová z Třebíče, která ji naučila svého syna.

4 brambory
2 stroužky česneku
1 menší cibule
máslo na osmažení
1 kostka masoxu (lžíce polévkového koření bez glutamátu)
sůl, pepř

„Já jí říkám chlapská z toho důvodu, že ji uvaří i amatér chlap nekuchař,“ směje se Zdenka.

„Oškrábeme si brambory, nakrájíme je na kostky. Do hrnce s litrem vody vhodíme brambory, přidáme kostku masoxu a vymáčkneme dva stroužky česneku a necháme zavařit. Mezitím si osmažíme nakrájenou cibulku až do hněda, na tmavo, a až jsou brambory ve vodě uvařené, přidáme cibulku a necháme ji už jen spařit. Pak už stačí jen vzít talíře, naběračku a podávat. Úplně jednoduchá polévka, raz dva hotová,“ uzavírá Zdenka.

Polévka je i silná! Zdenka říká, že kostka masoxu a pár brambor se doma najdou vždycky, ale já bych zrovna třeba s tím masoxem bojovala – občas ho skutečně nemívám, ale vždycky mívám polévkové koření v sypkém stavu, bez glutamátu, jako je například solčanka. S ním to prý jde uvařit úplně stejně. Tak pusťte kluky do kuchyně!

autor: dak