Rýžový nákyp s jablky

Záplava jablek – to je to, co mají někteří z nás na zahrádce v těchto dnech. Co s jablky ve velkém množství? Péct z nich štrůdly, buchty a koláče, vařit kompoty a nebo zkusit rýžový nákyp s jablky. Ani já se množství jablek obvykle nelekám, a když mi děti nedávno rýži s jablky připomněly, pustila jsem se do něj okamžitě.

Nejprve se uvaří rýže, a protože jde o sladké jídlo, měla by to být rýže kulatozrnná. Ale není to nutné. Vařím ji ve vodě s mlékem, asi tak půl napůl a osolím jen špetkou soli. Rýži nechám téměř rozvařit a poté osladím třtinovým cukrem.

Mezitím si nastrouhám oloupaná jablka a promíchám je také s cukrem a skořicí. Uvařenou rýži smíchám s tvarohem a vejcem a polovinu dám do vymazaného pekáčku. Na to přijdou jablka a na ně druhá polovina rýže. Úplně nahoru trocha másla.

Šikovné hospodyňky přidávají i čepici ze sněhových bílků! Peče se asi dvacet minut a na talíři ještě dosladí a přelije máslem. U nás nechybí kakao, ale to je tím, že děti ho sypou skoro na všechno. Rýžový nákyp pak zmizí stejně rychle, jako štrůdl.

autor: dak