Salát z rukoly a slaniny
Zeleninu bychom měli jíst pětkrát za den. To se lehko řekne, ale hůř udělá, hlavně když se vám ji moc nechce pořád čistit, loupat, krájet a podobně. Takovým lidem se opravdu hodí, když si koupí třeba salátové lístky v krabičce. Skvěle se takto zpracovává rukola.
To je rostlina s hodně výraznou chutí, takže se hodí vědět, s čím se dá rukola kombinovat a jak to udělat.
200g rukoly
hrst slunečnicových semínek
několik vlašských ořechů
80g anglické slaniny
½ jablka
50g plísňového sýra
1 rajče
citronová šťáva
Našla jsem úžasný recept, který zahrnuje moje velmi oblíbená slunečnicová semínka. Opražíme je nasucho společně s hrstkou vlašských ořechů. Mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky a přihodíme do pánve. Do větší mísy natrháme pár listů ledového salátu a přihodíme rukolu.
K salátu přidáme nakrájené rajče, sýr na kostky. Buď to může být plísňový sýr, ale zkusila jsem i balkánský sýr a také to bylo vynikající. Netradiční chuti rukoly sluší i jablko strouhané na hrubém struhadle. Nakonec salát prohřejeme slaninou, semínky a ořechy, které jsou pořád ještě teplé. Dáme si tuto úžasnou dobrotu na talíř a můžeme ještě zakápnout citronem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka