Salát ze sýru a černých oliv

V pořadech o vaření se hodně mluví o olivovém oleji, který je za studena lisovaný a pro nás velmi prospěšný. Někdo ale jeho chuť nemá moc rád.

Pomyslně vyhrávají tedy ti lidé, kteří si oblíbí olivy samotné, protože tak si na chuť olivového oleje lépe zvyknou. Olivy se dají sehnat zelené nebo černé, ale velký rozdíl mezi nimi není.

Zkrátka ty zelené se sklízejí ještě nezralé, zatímco černé olivy se nechají na slunci dozrát, dokud úplně neztmavnou. Zelené olivy jsou pevnější, mírně nahořklé a obsahují méně oleje. Černé olivy jsou měkčí a olejnatější.

Dost často se ale u kupovaných oliv můžeme setkat s tím, že si kupujeme zelené olivy, které jen zčernaly při louhování na vzduchu. Na obalu poznáte falešné černé olivy podle toho, že do sklenice nebo balení jsou přidány dva konzervanty. A teď už se konečně můžeme přidat do jídla, kam se nám černé olivy hodí.

Ingredience
  • 60 g sýru typu niva
  • 200 g cherry rajčat
  • černé olivy
  • plátek celozrnného chleba

Lektorka zdravého životního stylu Martina Sejkorová doporučuje lehkou svačinu, kterou se nedávno inspirovala od své kolegyně: „Nakrájí se sýr niva na kostičky, do toho se přidají černé olivy a do toho hrst cherry rajčátek. K tomu se jí celozrnný chléb, ale jídlo zasytí i bez pečiva. Ani není příliš energeticky náročné,“ říká Martina.

Tento nápad můžeme brát jako tip na vydatnější svačinu, snídani a vlastně i lehkou večeři, máme v ní všechno, co do zdravého salátu patří.

autor: dak

Související

  • Polévky s bršlicí kozí nohou

    Bršlice kozí noha je plevel, který vidíme na jaře úplně všude. Jsou ty první zelené lístky, které vyrážejí podél cest, na loukách a překážejí na zahrádce.

  • Jarní hrášková polévka

    Pod názvem hrachovka se většině z nás vybaví hrachová kaše ze školní jídelny. Někoho možná napadne i polévka z hrášku, a právě tu si dnes uvaříme.