Šišky s mákem
Chcete jednoduché jídlo, po kterém se budou olizovat nejen starší ročníky, ale i dnešní děti? Není nic jednoduššího – uvaříme si šišky s mákem. Začneme tím, že uvaříme brambory ve slupce, a když vychladnou, smícháme je s moukou.
Recept mám od Květy Šanderové z domova pro seniory ve Velkém Meziříčí, a ta už ho má natolik v ruce, že množství dokáže odhadnout. „Dělávaly se takový šišky z bramborovýho těsta. Vzaly se vařený brambory, do toho mouka a vajíčko, trochu osolit a udělat takový šikovný těstíčko, aby se nelepilo na ruce,“ vzpomíná paní Květa.
800g brambor
300g hladké mouky
1 vejce
sůl
na posypání:
mletý mák
cukr
rozpuštěné máslo
Na 800 gramů brambor uvařených ve slupce použijeme 300 gramů mouky. Brambory nejprve slijeme a necháme vychladnout, potom je nastrouháme na vál a teprve tam k nim přidáme mouku a vajíčko. Osolíme podle chuti a můžeme vyrobit šišky. Paní Květa je popisuje jako takové šulánky, zkrátka podlouhlé válečky.
Můžeme je válet rukama a nakrájet na kratší kousky nebo před vhozením do vroucí vody trochu zatočit, jak je vám libo. Uvařené budou asi za deset minut. Necháme okapat na sítu a na talíři posypeme cukrem a mletým mákem. Polijeme máslem a vychutnáme si další dobrotu našich babiček.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.