Šišky s mákem

Chcete jednoduché jídlo, po kterém se budou olizovat nejen starší ročníky, ale i dnešní děti? Není nic jednoduššího – uvaříme si šišky s mákem. Začneme tím, že uvaříme brambory ve slupce, a když vychladnou, smícháme je s moukou.

Recept mám od Květy Šanderové z domova pro seniory ve Velkém Meziříčí, a ta už ho má natolik v ruce, že množství dokáže odhadnout. „Dělávaly se takový šišky z bramborovýho těsta. Vzaly se vařený brambory, do toho mouka a vajíčko, trochu osolit a udělat takový šikovný těstíčko, aby se nelepilo na ruce,“ vzpomíná paní Květa.

800g brambor
300g hladké mouky
1 vejce
sůl
na posypání:
mletý mák
cukr
rozpuštěné máslo

Na 800 gramů brambor uvařených ve slupce použijeme 300 gramů mouky. Brambory nejprve slijeme a necháme vychladnout, potom je nastrouháme na vál a teprve tam k nim přidáme mouku a vajíčko. Osolíme podle chuti a můžeme vyrobit šišky. Paní Květa je popisuje jako takové šulánky, zkrátka podlouhlé válečky.

Můžeme je válet rukama a nakrájet na kratší kousky nebo před vhozením do vroucí vody trochu zatočit, jak je vám libo. Uvařené budou asi za deset minut. Necháme okapat na sítu a na talíři posypeme cukrem a mletým mákem. Polijeme máslem a vychutnáme si další dobrotu našich babiček.

autor: dak