Škubánky jako řízek

Škubánky jsou dalším receptem z brambor, který můžeme jedině doporučit. O tom, jaká lahůdka to bývala v dětství, jsem si povídala v pelhřimovském Domově pro seniory s paní Brožovou – nejdříve mi vysvětlila, jak se mají správně uvařit.

„Normálně se vaří brambory, pak se trochu ta voda scedí, nechá se jí tam jen málo a přidá se do toho mouka, aby se v tom zavařila. Nakonec se scedí úplně a vařečkou promíchá,“ vysvětlila postup.

Důležité je těsto pořádně vymíchat, aby bylo hladké a nechat mouku pořádně provařit. Pak hotové škubánky pomastíme máslem, přidají se jablečná povidla, pocukrují se a je to prý bašta. Další možností je dát si škubánky slané – paní Brožová zavzpomínala, jak je měli rádi její synové: „Když jsem dělala škubánky, tak jsem udělala placku, na to jsem dala tenké kolečko salámu, na to druhou placku. Musí se pořádně přimáčknout k sobě.“ Dva škubánky proložené salámem se pak totiž obalí v klasickém trojobalu a usmaží jako řízek.

autor: dak