Staročeské peciny
Brambory se dnes konzumují spíše jako příloha, naši předkové je ale používali také k výrobě dezertů. Jedním velmi starým dezertem jsou staročeské peciny, chcete-li sladké bramborové placky. Recept jsme získali od Martina Haška z Restaurace U České koruny v Lipnici nad Sázavou.
Začneme tím, že si brambory uvaříme ve slupce. „Uvaříme, oloupeme, brambory nastrouháme a přidáme polohrubou mouku a vejce a smícháme,“ popisuje Martin Hašek. Vznikne tak těsto jako na bramborové knedlíky. „Uděláme placičky, asi půl centimetru tlusté a usmažíme je, nejlépe na husím sádle. Pak se zdobí marmeládou, teplou marmeládou nebo borůvkami.“
Borůvky jsou podle Haška nejlepší čerstvé, lze ale použít i zmrazené, které míváme k dispozici po celý rok.
„Borůvky trochu zaděláme s jíškou, promícháme s cukrem a máme krásnou borůvkovou polevu.“ Na vrch můžeme posypat moučkovým cukrem a také skořicí. Peciny jsou chuťově výborným dezertem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.