Steak s pepřovou omáčkou

Jste přeslazení? Jestli jste žena a už pečete na Vánoce, tak touto dobou docela určitě. Čas od času by se naše tělo mělo odměnit pořádnou porcí bílkovin v podobě kusu vynikajícího masa. Navíc steak, který jen hodíte na pánev nebo na gril, je hotový poměrně rychle, takže jedinou práci máte s tím, aby byl dobře upraven.

Na steak s peřovou omáčkou se hodí například kousek hovězí svíčkové, roštěné nebo si dopřejme pupek!

600g hovězího masa (svíčková, roštěnec …)
3 lžíce oleje
sůl
pepř mletý i celý
1 lžíce másla

Nejprve si rozpálíme grilovací pánev nebo gril. Maso si nakrájíme na silné plátky a z obou stran nasolíme a lehce opepříme. Opečeme jen pár minut z každé strany, říká se, že 4 minuty jsou ideální, ale každému vyhovuje něco jiného, takže čas nechám na vás.

Propečený steak vyndejte z grilu a nechte chvíli odležet v teple. Mezitím se můžeme pustit do omáčky.

Tu vyrobíme snadno: do výpeku po steacích na pánvi přidáme dvě deci vína a necháme asi polovinu odpařit. Potom přilijeme asi čtvrt litru silného vývaru a vylepšíme několika kuličkami pepře. Když se omáčka opět zredukuje a zhoustne, už ji pouze zjemníme kouskem másla.

Maso na talíři polijeme omáčkou a vychutnáme si pořádnou porci masa. Přílohy ke steaku jsou různé, ale v poslední době se k zelenině, která by neměla chybět, osvědčilo čerstvé křupavé pečivo.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.