Dobroty19. dubna  2016 v 06:00  

Štika na másle a kmíně

Štika na másle a kmíně - Foto: Dáša Kubíková

Štika na másle a kmíněFoto: Dáša Kubíková

Vysočina je kraj plný rybníků a najde se tu spousta rybářů, kteří vědí, jak rybu připravit, aby byla co nejchutnější. Já jsem se zatím nedostala za kapra a pstruha, takže když mi přistála na stole štika, musela jsem zapátrat. Nakonec se ukázalo, že i znalci doporučují to, čím se řídím už dlouho – k rybě stačí máslo.

Někdo ji nechá v celku, jiný nakrájí na porce, jeden obloží slaninou, další peče s citronem nebo posype kořením, ale máslo nechybí nikde. Vezměme to ale popořádku. 


Potřebujeme: 

1 štika
sůl
kmín
100 gr másla 

Zabitou a vykuchanou štiku jsem pořádně omyla a podle rady rybáře nakrájela na podkovy. Kousky jsem pořádně osolila a posypala kmínem. Pod rybu jsem dala plátky másla. Rozhodně je dobré jím nešetřit! Štika je dravec, má sušší maso, takže másla se může dát hodně. Péct by se štika měla dlouho a na mírnou teplotu. Troubu jsem rozehřála na 120 stupňů a první hodinu ji pekla přikrytou druhým pekáčem. Na posledních 40 minut jsem rybu odkryla a dopekla.  

Podávat se může s vařenými brambory s pažitkou nebo čerstvým chlebem.  

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 20. ledna  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablečné lívanečky

    Chcete potěšit a překvapit celou rodinu výborným obědem? Naučte se jednoduché jablečné lívanečky. U nás doma mají opravdu velký úspěch. Navíc jsme ještě nespotřebovali uskladněné zásoby jablek – a právě těmi se začíná....

     
  • 20. října  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Květáková polévka se sušenými houbami

    Nejednou se mi stane, že když vysíláme odněkud živě, počká si na mě nějaká ta pekařka či kuchařka se svými výtvory. Nebo dokonce kuchař! Mezi knížky na veletrh v Havlíčkově Brodě přinesl svou vlastnoručně vytisknutou... Houby, ryby, polévky a levná jídla v kuchařce ze Štoků ukázat pan Jaroslav Havel.

     
  • 26. června  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Tatarský biftek z lososa

    Doba návratu tatarského bifteku nastala už před léty. Především hovězí biftek ze syrového masa se podává na oslavách, svatbách a pochopitelně v restauracích. Takzvaný tatarák si ale můžeme udělat i z jiného masa a dost...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  ulice Nerudova, mezi křižovatkami ulic Vaňkovo nám. a Hálkova, Třebíč, okr. Třebíč, stavební práce, Od 18.12.2017 07:00 Do 20.12.2017 20:00, chodník z ul. Nerudova uzavřen, chodník z ul. Znojemská - 1,20 ...
  silnice III/36075 (ulice Znojemská), Třebíč, okr. Třebíč, stavební práce, Od 18.12.2017 07:00 Do 20.12.2017 20:00, chodník z ul. Nerudova uzavřen, chodník z ul. Znojemská - 1,20 m pro chodce zůstane zachován, ...
  silnice I/19, km 142,7, směr Starý Pelhřimov, okr. Pelhřimov, práce údržby, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, Od 20.12.2017 08:00 Do 20.12.2017 13:00, oprava svodidel po DN, řízení provozu světelným ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace