Dobroty19. dubna  2016 v 06:00  

Štika na másle a kmíně

Štika na másle a kmíně - Foto: Dáša Kubíková

Štika na másle a kmíněFoto: Dáša Kubíková

Vysočina je kraj plný rybníků a najde se tu spousta rybářů, kteří vědí, jak rybu připravit, aby byla co nejchutnější. Já jsem se zatím nedostala za kapra a pstruha, takže když mi přistála na stole štika, musela jsem zapátrat. Nakonec se ukázalo, že i znalci doporučují to, čím se řídím už dlouho – k rybě stačí máslo.

Někdo ji nechá v celku, jiný nakrájí na porce, jeden obloží slaninou, další peče s citronem nebo posype kořením, ale máslo nechybí nikde. Vezměme to ale popořádku. 


Potřebujeme: 

1 štika
sůl
kmín
100 gr másla 

Zabitou a vykuchanou štiku jsem pořádně omyla a podle rady rybáře nakrájela na podkovy. Kousky jsem pořádně osolila a posypala kmínem. Pod rybu jsem dala plátky másla. Rozhodně je dobré jím nešetřit! Štika je dravec, má sušší maso, takže másla se může dát hodně. Péct by se štika měla dlouho a na mírnou teplotu. Troubu jsem rozehřála na 120 stupňů a první hodinu ji pekla přikrytou druhým pekáčem. Na posledních 40 minut jsem rybu odkryla a dopekla.  

Podávat se může s vařenými brambory s pažitkou nebo čerstvým chlebem.  

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 13. července  2016 v 02:00       rubrika: Dobroty

    Broskvový koláč ze špaldové mouky

    Ovocný koláč, kterému někde říkají táč, má velkou výhodu. Můžete na něj použít jakékoliv ovoce. Například když je sezóna broskví, jsou takové koláče vynikající. Nedávno jsem u stánku na festivalu ochutnala broskvovou...

     
  • 2. srpna  2016 v 02:00       rubrika: Dobroty

    Bezinkový likér

    Dnes máme připravenou dobrotu, která se užívá jen v malém množství a jako lék, i když jde o alkoholický likér. Když kvete černý bez, dá se z něj dělat všechno možné – nasušit bylinku, vyrobit bezovou limonádu nebo sirup,...

     
  • 21. srpna  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Grilovaný pstruh s hráškovým pyré

    Máte chuť na neobvyklou kombinaci? Nedávno jsem měla ohromnou chuť na pstruha, a protože tohle léto skoro pořád grilujeme, dala jsem si jemné bílé rybí maso v jednoduché úpravě na grilu – trocha soli, špetka pepře a...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  silnice III/34410, Česká Bělá, okr. Havlíčkův Brod, uzavřeno, Od 24.08.2017 10:00 Do 27.08.2017 23:59, Tradiční pouť, Objížďka - obousměrná: přes: silnice III/03422, Vydal: Městský úřad Havlíčkův Brod
  silnice III/3853, Rozsochy, okr. Žďár nad Sázavou, uzavřeno, Od 27.08.2017 08:00 Do 27.08.2017 18:00, Úplná uzavírka silnice III/385 v Rozsochách., Objížďka - bez rozlišení, pro oba jízdní směry: od křižovatky ...
  silnice III/35016 (ulice Santiniho), Žďár nad Sázavou - Polnička, okr. Žďár nad Sázavou, uzavřeno, sportovní akce, Od 26.08.2017 11:00 Do 26.08.2017 15:30, úplná uzavírka silnice III/35016 (v celé délce) ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace