Dobroty19. dubna  2016 v 06:00  

Štika na másle a kmíně

Štika na másle a kmíně - Foto: Dáša Kubíková

Štika na másle a kmíněFoto: Dáša Kubíková

Vysočina je kraj plný rybníků a najde se tu spousta rybářů, kteří vědí, jak rybu připravit, aby byla co nejchutnější. Já jsem se zatím nedostala za kapra a pstruha, takže když mi přistála na stole štika, musela jsem zapátrat. Nakonec se ukázalo, že i znalci doporučují to, čím se řídím už dlouho – k rybě stačí máslo.

Někdo ji nechá v celku, jiný nakrájí na porce, jeden obloží slaninou, další peče s citronem nebo posype kořením, ale máslo nechybí nikde. Vezměme to ale popořádku. 


Potřebujeme: 

1 štika
sůl
kmín
100 gr másla 

Zabitou a vykuchanou štiku jsem pořádně omyla a podle rady rybáře nakrájela na podkovy. Kousky jsem pořádně osolila a posypala kmínem. Pod rybu jsem dala plátky másla. Rozhodně je dobré jím nešetřit! Štika je dravec, má sušší maso, takže másla se může dát hodně. Péct by se štika měla dlouho a na mírnou teplotu. Troubu jsem rozehřála na 120 stupňů a první hodinu ji pekla přikrytou druhým pekáčem. Na posledních 40 minut jsem rybu odkryla a dopekla.  

Podávat se může s vařenými brambory s pažitkou nebo čerstvým chlebem.  

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 23. června  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Pálivé brambory - patatas bravas

    Pojďme jíst letně a lehce, počasí k tomu přímo vybízí. Několik tipů na lehké letní občerstvení jsem dostala od španělské lektorky Penelope, která strávila několik měsíců na Vysočině. Ve Španělsku, když se jdete v horkém...

     
  • 22. června  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Penne s brokolicí

    V některých dětských filmech si poslední dobou dospělí tvůrci dělají legraci z brokolice a z toho, jak dětem nechutná. Proč, to se mě neptejte, u nás doma je brokolice oblíbená tak, že když z ní vyrobím jakékoliv jídlo,...

     
  • 29. května  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Grilované ovoce

    K jaru a létu patří grilování a o tom, že Češi grilují, není pochyb. Na roštu bývá nejčastěji maso, můžeme tam dát ale i zeleninu a ovoce. Například ananas s chilli je vynikající. Měli bychom ale přemýšlet o chutích,...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  silnice II/351, Kožichovice - Valeč, okr. Třebíč, oprava povrchu vozovky, zúžené jízdní pruhy, Od 26.06.2017 10:00 Do 31.08.2017 20:00, částečná uzavírka (dopravní omezení) silnice č. II/351 v úseku od ...
  ulice Farní, Jihlava, okr. Jihlava, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 26.06.2017 07:00 Do 28.07.2017 23:59, úplná uzavírka místní komunikace Farní v Jihlavě z důvodu opravy povrchu vozovky, Objížďka ...
  silnice II/400, Zvěrkovice, okr. Třebíč, zúžená vozovka na dva jízdní pruhy, práce na inženýrských sítích, Od 26.06.2017 07:00 Do 05.07.2017 20:00, podélné uložení kabelové přípojky v krajnici – silnice ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace