Svatomartinská husa

Co budete mít dnes na stole? Když to stihnete, tak opravdu dnes a když ne, tak si určitě si na pomalu pečenou svatomartinskou husu uděláte čas o víkendu.

Jak ji správně upéct vám poradí Radek Pohanka ze Süssova hostince ve Žďáře nad Sázavou.

Z husy doporučuje odříznout letky, které jsou samá kost a nasolit a pokmínovat husu zevnitř i zvenku. Zpočátku pečeme husu prsíčky nahoru, ale po chvíli, kdy už se začnou péct, ji otočíme, aby prsíčka nebyla vysušená. Během pečení můžeme podle potřeby husu podlívat vodou.

Radek Pohanka přidává ještě jeden tip: „Přibližně půl až tři čtvrtě hodiny před koncem pečení podlíváme husu pivem, podle mě to zvýrazní její chuť.“ A jak poznáme, že je husa hotová? Maso se začne oddělovat od hrudní kosti, která praská. Přibližně pětikilovou husu pečeme 3 - 4 hodiny, aby se pěkně propekla.

Ke křupavé svatomartinské huse už stačí jen podávat dva druhy knedlíků a dva druhy zelí, a nebo zvolit to, co máte nejraději.

autor: dak

Související

  • Červené zelí s perníkem

    Po létě a podzimním posunu času je najednou mnohem dříve tma, dny jsou krátké a lezavá zima se do nás dostává pokaždé, když opustíme příbytek.

  • Bramborové špalíčky se šalvějí

    Dnešní dobrota má velmi světový název a dělá se v přístroji, který každý doma nemáme. Jídlo si ale můžeme v klidu udělat v troubě.