Švestková čokoláda
Měla jsem za to, že jsem ze švestek už vyzkoušela skoro všechno, to jsem se ovšem pletla. Objevila jsem totiž na obrázku fantastický návod na švestkovou čokoládu nebo také čokoládová povidla. Vzápětí jsem zjistila, že moje kolegyně Irena Šarounová má s touto dobrotou bohaté zkušenosti.
Přesto že už ji nemusí nabízet dětským strávníkům, stále ji vyrábí. Základem jsou klasická povidla, která si uvaří přibližně z dvou a půl kilogramů švestek.
2500 g švestek
200 g holandského kakaa
mletá vanilka
cukr podle chuti
100 g dobré čokolády
Potřebovat budeme ještě mletou vanilku, cukr podle chuti a kvalitní čokoládu nebo dvacet deka holandského kakaa. „Vypeckuju švestky, pomůžu si trošku tyčovým mixérem a pořádně je rozvařím. Odpařuju postupně, až se mi hustota líbí. Povidla potom vylepším hořkým kakaem, cukrem a vanilkou a ještě do toho přidám kvalitní hořkou čokoládu.“
Kolik cukru? Irena říká, že přiměřeně, není na školu ochutnávat a postupně přidávat, až budete mít pocit, že takhle už je to správně. Cukr můžete přidat do základu, tedy do švestek, i později ke směsi všech ostatních ingrediencí.
„V podstatě když vyrábím povidla, tak vůbec nesladím, ale letos mi připadají švestky málo sladké, takže letos bych sladila,“ usmívá se a dodává: „Je to mnohem lepší, než ta kupovaná oříškočokoládová dobrota, kterou mají děti tak rády. A doporučuji, je výborná do bílého jogurtu.“ Švestková čokoláda se ale hodí i na palačinky, vdolečky, lívance, na dorty nebo do těsta při pečení buchet a dezertů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.