Dobroty11. října  2017 v 06:00  

Švestková čokoláda

Švestky, ilustrační foto - Foto: Fotobanka Pixabay

Švestky, ilustrační fotoFoto: Fotobanka Pixabay

Měla jsem za to, že jsem ze švestek už vyzkoušela skoro všechno, to jsem se ovšem pletla. Objevila jsem totiž na obrázku fantastický návod na švestkovou čokoládu nebo také čokoládová povidla. Vzápětí jsem zjistila, že moje kolegyně Irena Šarounová má s touto dobrotou bohaté zkušenosti.

Přesto že už ji nemusí nabízet dětským strávníkům, stále ji vyrábí. Základem jsou klasická povidla, která si uvaří přibližně z dvou a půl kilogramů švestek. 

2500 g švestek
200 g holandského kakaa
mletá vanilka
cukr podle chuti
100 g dobré čokolády 

Potřebovat budeme ještě mletou vanilku, cukr podle chuti a kvalitní čokoládu nebo dvacet deka holandského kakaa. „Vypeckuju švestky, pomůžu si trošku tyčovým mixérem a pořádně je rozvařím. Odpařuju postupně, až se mi hustota líbí. Povidla potom vylepším hořkým kakaem, cukrem a vanilkou a ještě do toho přidám kvalitní hořkou čokoládu.“ 

Kolik cukru? Irena říká, že přiměřeně, není na školu ochutnávat a postupně přidávat, až budete mít pocit, že takhle už je to správně. Cukr můžete přidat do základu, tedy do švestek, i později ke směsi všech ostatních ingrediencí. 

„V podstatě když vyrábím povidla, tak vůbec nesladím, ale letos mi připadají švestky málo sladké, takže letos bych sladila,“ usmívá se a dodává: „Je to mnohem lepší, než ta kupovaná oříškočokoládová dobrota, kterou mají děti tak rády. A doporučuji, je výborná do bílého jogurtu.“ Švestková čokoláda se ale hodí i na palačinky, vdolečky, lívance, na dorty nebo do těsta při pečení buchet a dezertů. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 22. února  2018 v 10:03       rubrika: Dobroty

    Bezé z bílků

    Z francouzštiny pochází sněhové těsto s mnoha možnostmi využití – jeho název bezé napovídá, že má být vzdušné a lehoučké jako polibek, který se francouzsky řekne „baiser“. Dnešní cukráři je musí dobře umět, protože...

     
  • 21. února  2018 v 13:44       rubrika: Dobroty

    Noky se smetanovou omáčkou

    Na bramborových nocích se musí ocenit jedna věc – jsou rychlé a dají se jíst jako příloha téměř k čemukoliv. Samo o sobě bramborové těsto, z něhož se noky tvoří, je nesmírně tvárné a dá se využít na mnoho způsobů –...

     
  • 20. února  2018 v 14:28       rubrika: Dobroty

    Kakaové řezy s citrónovou polevou

    Jednoduchý moučník, který máte tak rychle hotový, že si nečekaná návštěva ani nestihne zout boty? S tím má zkušenosti paní Marie z Pelhřimova, která napekla čokoládové řezy s citronovou polevou. Musíme ale přiznat,...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace