Dobroty11. října  2017 v 06:00  

Švestková čokoláda

Švestky, ilustrační foto - Foto: Fotobanka Pixabay

Švestky, ilustrační fotoFoto: Fotobanka Pixabay

Měla jsem za to, že jsem ze švestek už vyzkoušela skoro všechno, to jsem se ovšem pletla. Objevila jsem totiž na obrázku fantastický návod na švestkovou čokoládu nebo také čokoládová povidla. Vzápětí jsem zjistila, že moje kolegyně Irena Šarounová má s touto dobrotou bohaté zkušenosti.

Přesto že už ji nemusí nabízet dětským strávníkům, stále ji vyrábí. Základem jsou klasická povidla, která si uvaří přibližně z dvou a půl kilogramů švestek. 

2500 g švestek
200 g holandského kakaa
mletá vanilka
cukr podle chuti
100 g dobré čokolády 

Potřebovat budeme ještě mletou vanilku, cukr podle chuti a kvalitní čokoládu nebo dvacet deka holandského kakaa. „Vypeckuju švestky, pomůžu si trošku tyčovým mixérem a pořádně je rozvařím. Odpařuju postupně, až se mi hustota líbí. Povidla potom vylepším hořkým kakaem, cukrem a vanilkou a ještě do toho přidám kvalitní hořkou čokoládu.“ 

Kolik cukru? Irena říká, že přiměřeně, není na školu ochutnávat a postupně přidávat, až budete mít pocit, že takhle už je to správně. Cukr můžete přidat do základu, tedy do švestek, i později ke směsi všech ostatních ingrediencí. 

„V podstatě když vyrábím povidla, tak vůbec nesladím, ale letos mi připadají švestky málo sladké, takže letos bych sladila,“ usmívá se a dodává: „Je to mnohem lepší, než ta kupovaná oříškočokoládová dobrota, kterou mají děti tak rády. A doporučuji, je výborná do bílého jogurtu.“ Švestková čokoláda se ale hodí i na palačinky, vdolečky, lívance, na dorty nebo do těsta při pečení buchet a dezertů. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 20. října  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Květáková polévka se sušenými houbami

    Nejednou se mi stane, že když vysíláme odněkud živě, počká si na mě nějaká ta pekařka či kuchařka se svými výtvory. Nebo dokonce kuchař! Mezi knížky na veletrh v Havlíčkově Brodě přinesl svou vlastnoručně vytisknutou... Houby, ryby, polévky a levná jídla v kuchařce ze Štoků ukázat pan Jaroslav Havel.

     
  • 26. června  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Tatarský biftek z lososa

    Doba návratu tatarského bifteku nastala už před léty. Především hovězí biftek ze syrového masa se podává na oslavách, svatbách a pochopitelně v restauracích. Takzvaný tatarák si ale můžeme udělat i z jiného masa a dost...

     
  • 18. prosince  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Čočkový nákyp

    Správně bychom teď o Adventu měli prožívat postní období. Je to těžké s tím množstvím jídla všude kolem nás, ale aspoň někdy to zkusme. Zajímavý tip na jídlo, které chutná i dětem, má cvičitelka ze žďárského mateřského...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 44.8 a 91, ve směru Bohumín – PL, pomalu jedoucí vozidlo údržby, levý jízdní pruh uzavřen, Od 12.12.2017 07:19 Do 12.12.2017 12:30, údržba povrchové kanalizace, zdroj: ŘSD
  silnice III/36072, v katastru obce Kojetice, okr. Třebíč, zúžené jízdní pruhy, práce na inženýrských sítích, Od 12.12.2017 07:00 Do 15.12.2017 20:00, zvláštní užívání silnice č. III/36072 z důvodu uložení ...
  silnice II/390 - D1 EXIT 153, uzavřeno, Od 05.04.2017 00:00 Do 19.12.2017 23:59, Silnice č. II/390 bude uzavřena v místě jejího nadjezdu nad dálnicí D1 v k.ú. Ruda – místní část Lhotka, v rámci modernizace ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace