Dobroty11. října  2017 v 06:00  

Švestková čokoláda

Švestky, ilustrační foto - Foto: Fotobanka Pixabay

Švestky, ilustrační fotoFoto: Fotobanka Pixabay

Měla jsem za to, že jsem ze švestek už vyzkoušela skoro všechno, to jsem se ovšem pletla. Objevila jsem totiž na obrázku fantastický návod na švestkovou čokoládu nebo také čokoládová povidla. Vzápětí jsem zjistila, že moje kolegyně Irena Šarounová má s touto dobrotou bohaté zkušenosti.

Přesto že už ji nemusí nabízet dětským strávníkům, stále ji vyrábí. Základem jsou klasická povidla, která si uvaří přibližně z dvou a půl kilogramů švestek. 

2500 g švestek
200 g holandského kakaa
mletá vanilka
cukr podle chuti
100 g dobré čokolády 

Potřebovat budeme ještě mletou vanilku, cukr podle chuti a kvalitní čokoládu nebo dvacet deka holandského kakaa. „Vypeckuju švestky, pomůžu si trošku tyčovým mixérem a pořádně je rozvařím. Odpařuju postupně, až se mi hustota líbí. Povidla potom vylepším hořkým kakaem, cukrem a vanilkou a ještě do toho přidám kvalitní hořkou čokoládu.“ 

Kolik cukru? Irena říká, že přiměřeně, není na školu ochutnávat a postupně přidávat, až budete mít pocit, že takhle už je to správně. Cukr můžete přidat do základu, tedy do švestek, i později ke směsi všech ostatních ingrediencí. 

„V podstatě když vyrábím povidla, tak vůbec nesladím, ale letos mi připadají švestky málo sladké, takže letos bych sladila,“ usmívá se a dodává: „Je to mnohem lepší, než ta kupovaná oříškočokoládová dobrota, kterou mají děti tak rády. A doporučuji, je výborná do bílého jogurtu.“ Švestková čokoláda se ale hodí i na palačinky, vdolečky, lívance, na dorty nebo do těsta při pečení buchet a dezertů. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 17. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Čerstvé penne s rajčatovou omáčkou

    Co rychle připravit, abychom nezdržovali sebe, svoje hosty, zaměstnavatele, zkrátka abychom ušetřili čas? Fantasticky chutnající italskou kuchyni. Dejme se do práce. Potřebujeme jen těstoviny s názvem penne – takové...

     
  • 16. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Tiramisu cheesecake

    Pokud má vaše rodina ráda takové ty kulaté sladké koláče, kterým se v cukrárnách po americku říká cheesecake, můžete si je zkoušet všelijak obměňovat. Pavel Kremláček z cateringu Food and Stuff umí napéct desítky takových...

     
  • 13. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Zavařená rajčata na zimu

    K těstovinám, na pizzu, jako omáčka k zeleninové příloze, základ polévky, tam všude se mi hodí rajčatový základ, který jsem ještě donedávna kupovala. Ve skleničce, v obchodě, no, chlubit mezi hospodyňkami bych se nemohla....

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  silnice I/34, Kyjov-Dvorc, okr. Havlíčkův Brod, omezení, stavební práce, Od 27.10.2017 08:00 Do 30.10.2017 23:59, úplná uzavírka silnice I/34 Dvorce - Böhmův Dvůr, okr. Havlíčkův Brod; objízdná trasa ...
  ulice Nerudova, Třebíč, okr. Třebíč, stavební práce, Od 18.10.2017 07:00 Do 20.10.2017 20:00, Třebíč ul. Nerudova u objektu s č.p. 353/2 - uzavírka chodníku (výkopové práce: oprava přípojky plynu), Vydal: ...
  ulice Tyršova, Jihlava, okr. Jihlava, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 17.10.2017 00:00 Do 20.10.2017 23:59, úplná uzavírka místní komunikace v ul. Tyršova v Jihlavě z důvodu provádění opravy ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace