Telecí líčka s bramborovou kaší

Doslechla jsem se, že hovězí nebo telecí líčka jsou dnes velmi populárním pokrmem a že se podávají dokonce na svatbách. Maso z líček je velice jemné a obsahuje kližkovité části, které výborně rosolovatí. Tuto delikatesu si ale můžete připravit i doma.

Potřebujeme:

750g telecích líček
1 cibule
1 mrkev
1 malý celer
4 stroužky česneku
2 lžíce protlaku
150ml vývaru z odřezků líček
400ml červeného vína
50g másla
sůl, pepř

Líčka nejprve očistíme, zbavíme šlach a z odřezků si připravíme vývar, bude se nám hodit. Potom si nachystáme zeleninu – cibuli, česnek, mrkev a celer očistíme a nakrájíme na silnější plátky nebo kostičky.

Maso osolíme a opepříme a ze všech stran opečeme v hrnci se silným dnem na oleji do hněda. Poté maso vyndáme a na olej vhodíme zeleninu. Když je orestovaná, přidáme kvalitní rajský protlak a asi 4dcl červeného vína. Alkohol se odpaří a začne se na dně připékat – skvěle to voní a proto je omáčka nakonec tak lahodná.

Maso vrátíme k zelenině, podlijeme vývarem a na mírném plameni dusíme pod pokličkou nejméně hodinu. Nakonec můžeme maso opět vyndat a zeleninu rozmixovat, ale pokud chcete, může v omáčce zůstat, pěkně to na talíři vypadá. Trocha másla na závěr omáčku krásně zjemní.

Zatímco maso s omáčkou v hrnci odpočívá, stihneme uvařit brambory a rozšťouchat je s máslem a smetanou na kaši. Podáváme sypané petrželkou.

autor: dak