Telecí líčka s bramborovou kaší

Jestli chcete uvařit opravdu exkluzivní jídlo, ptejte se v prodejnách masa po telecích líčkách. Jsou měkká, že se v ústech rozpadají, a když je správně ochutíte, nezapomenutelný chod je na světě.

Kromě kila masa z líček potřebujeme ještě na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, koření, rajský protlak a dobré červené víno. Na střední škole gastronomické učí taková jídla odborná mistrová Zdena Forchtsamová.

Potřebujeme:

kořenovou zeleninu – 100 g mrkve, 100 g celeru, 80 g petržele
350 g cibule
3 stroužky česneku
sůl, pepř
1 kg telecích líček
olej
lžíce rajského protlaku
400 ml suchého červeného vína
4 snítky tymiánu
10 kuliček pepře
1 litr vývaru (pokud bude telecí, tím lépe)
30g másla

„Maso dobře očistíme, dobře osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem ze všech stran. V kastrolu zprudka rozpálíme olej a opečeme maso ze všech stran,“ popisuje práci s masem.

Maso pak můžeme vyndat a připravíme si zeleninový základ: „Oheň stáhneme na polovinu, a přidáme kořenovou zeleninu, kterou za častého míchání restujeme dozlatova. Přidáme cibuli, česnek a rajský protlak a znovu restujeme,“ pokračuje Zdena Forchtsamová. „Tím získáváme lepší chuť omáčky, ten základ je důležité, aby byl pořádně orestovaný,“ dodává.

Maso vrátíme do kastrolu a okořeníme: „Zalijeme vínem a přidáme tymián a kuličky pepře. Můžeme víno také ochutnat, jestli není zkažené, jestli je to dobré červené víno“ usmívá se mistrová.

Nakonec maso důkladně povaříme – zalijeme vývarem a dusíme tři hodiny, dokud není úplně dokonale měkké. Šťávu přecedíme, dosolíme a opepříme, opět na pánvi redukujeme a nakonec zjemníme máslem nakrájeným na kostičky. K telecím líčkům přelitým touto dobrotou z vína nejlépe chutná bramborová kaše.

autor: dak