Dobroty12. ledna  2018 v 06:00  

Telecí líčka s bramborovou kaší

Telecí líčka s bramborovou kaší zdobená batátovým chipsem - Foto: Dáša Kubíková

Telecí líčka s bramborovou kaší zdobená batátovým chipsemFoto: Dáša Kubíková

Jestli chcete uvařit opravdu exkluzivní jídlo, ptejte se v prodejnách masa po telecích líčkách. Jsou měkká, že se v ústech rozpadají, a když je správně ochutíte, nezapomenutelný chod je na světě.

Kromě kila masa z líček potřebujeme ještě na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, koření, rajský protlak a dobré červené víno. Na střední škole gastronomické učí taková jídla odborná mistrová Zdena Forchtsamová.  

Potřebujeme: 

kořenovou zeleninu – 100 g mrkve, 100 g celeru, 80 g petržele
350 g cibule
3 stroužky česneku
sůl, pepř
1 kg telecích líček
olej
lžíce rajského protlaku
400 ml suchého červeného vína
4 snítky tymiánu
10 kuliček pepře
1 litr vývaru (pokud bude telecí, tím lépe)
30g másla 

„Maso dobře očistíme, dobře osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem ze všech stran. V kastrolu zprudka rozpálíme olej a opečeme maso ze všech stran,“ popisuje práci s masem. 

Maso pak můžeme vyndat a připravíme si zeleninový základ: „Oheň stáhneme na polovinu, a přidáme kořenovou zeleninu, kterou za častého míchání restujeme dozlatova. Přidáme cibuli, česnek a rajský protlak a znovu restujeme,“ pokračuje Zdena Forchtsamová. „Tím získáváme lepší chuť omáčky, ten základ je důležité, aby byl pořádně orestovaný,“ dodává. 

Maso vrátíme do kastrolu a okořeníme: „Zalijeme vínem a přidáme tymián a kuličky pepře. Můžeme víno také ochutnat, jestli není zkažené, jestli je to dobré červené víno“ usmívá se mistrová. 

Nakonec maso důkladně povaříme – zalijeme vývarem a dusíme tři hodiny, dokud není úplně dokonale měkké. Šťávu přecedíme, dosolíme a opepříme, opět na pánvi redukujeme a nakonec zjemníme máslem nakrájeným na kostičky. K telecím líčkům přelitým touto dobrotou z vína nejlépe chutná bramborová kaše. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Vývar se zeleninou

    Dnešní dobrota bude hlavně pro ty, koho trápí ta kila navíc. Pokaždé, když se někdo rozhodne hubnout, měl by mít na paměti několik důležitých pravidel – začít se více hýbat, jíst pravidelně i svačiny, ubrat z jídelníčku...

     
  • 18. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablečná buchta z ovesných vloček

    Někdy si říkám, jestli se má po vánocích spíše hubnout nebo se spíše obalovat proti zimě a sem tam si dát něco sladkého. A většinou nevydržím a skončí to u dobroty. A protože mě honí mlsná poměrně často, raději jsem...

     
  • 17. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Losos se zeleninou

    Když přemýšlím, co bychom si mohli dát k obědu, většinou mě napadne, že rybu, to nejzdravější maso, míváme opravdu hodně málo. A tak mám i dnes chuť na tu nejlepší – na filet z lososa.

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 100.5 a 99.5, ve směru Praha, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 21.01.2018 08:00 Do 21.01.2018 15:00, Pozor!, Sanace zeminy, zdroj: ŘSD
  D1, mezi km 154.62 a 146.52, ve směru Praha, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, práce na silnici, Od 20.01.2018 06:25 Do 21.01.2018 20:00, Pozor!, Odstraňování přechodného dopravního značení, demontáž ...
  silnice III/03814, Havlíčkův Brod, okr. Havlíčkův Brod, most uzavřen, Od 16.01.2018 07:00 Do 15.01.2019 23:59, Uzavírka mostu ev.č. 03814-1 z důvodu jeho havarijního stavu., Vydal: Městský úřad Havlíčkův ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace