Těsto na svatební koláčky
U svatebních koláčků velmi záleží na tom, jak chutná náplň, ale těsto je také nesmírně důležité. „Protože hostů bývá hodně, většinou pečeme koláčků víc,“ radí domácí šikovná pekařka Anna Hilská.
Potřebujeme:
1 kg mouky
½ kg másla (nebo napůl s Herou)
2 kostičky (10 dkg váženého) droždí
8 žloutků rozšlehat vidličkou
250 ml vlažného mléka
2 lžíce cukru
Paní Anna má vyzkoušeno, že nejlepší je smíchat 4 různé tuky najednou - kromě másla a Hery ještě sádlo a stoprocentní tuk. Takové těsto je pak nejlepší. Těsto zaděláme jako na cukroví, ne v robotu.
S těstem si musíte pohrát - až kvásek vykyne, pěkně ručně je vypracujeme, chce to sílu. Než si připravíme náplně, dáme těsto do ledničky zchladnout, protože i když je s droždím, nemělo by vykynout.
Pak rozválíme, krájíme a plníme tvarohem, mákem, povidly, vším co máme ve svatebních koláčcích rádi. Upečeme a to nejlepší přijde nakonec. „Když se upečou, tak se polévají máslem s rumem,“ radí Anna Hilská.
Bez rumu to není ono - ani když nepečeme na svatbu. Na posvícení mohou být koláčky větší, ale recept na tohle těsto použijte znovu, je totiž opravdu vynikající.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.