Dobroty4. května  2016 v 06:00  

Tibetská specialita – knedlík momo

Tibet, ilustrační foto - Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Tibet, ilustrační fotoFoto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Když se setkám s někým z daleké země, jsem zvědavá, jak se tam jí a hned pátrám po receptu. Ješi pochází z Tibetu, ze země položené tak vysoko, že se tam téměř nedá kopat a tedy ani nic moc pěstovat. Možná proto je hlavní složkou potravy maso – a to dokonce i v knedlících.

Ješi vyrostl na vesnici, kde každý hospodaří, má vlastní krávy i pole a snaží se, aby měl co jíst. Prozradil nám, že název typického jídla zní momo. 

„Momo je tibetský knedlík, jeho příprava má dvě části. Nejdřív se z mouky a vody udělá těsto jako na chleba nebo placky, v poměru asi čtyři díly mouky na díl vody. Potom se nachystá náplň z masa – nakrájíme maso na velmi malé kousky, nebo ho pomeleme, smícháme s nakrájenou cibulí na kostičky a ochutíme – sůl a nějaké koření, třeba chilli.“  

„Maso obalíme těstem, zarolujeme v rukou, vytvoříme koule nebo válečky, co nám půjde a jednoduše uvaříme. Ale pozor, ne ve vodě, vaříme v páře,“ upozorňuje Ješi. 

Trvá to asi 15 – 20 minut podle toho, jak jsou knedlíky velké.  

Tradičně se do knedlíků momo používalo mleté maso – vepřové, kuřecí i kozí. Dnes, kdy i v Tibetu stojí spousty čínských supermarketů a ke koupi je dostupná zelenina, míchá se maso nejen s cibulí, ale i s pórkem, řapíkatým celerem, a ochutit se dají i pepřem, sójovou omáčkou nebo vším. Knedlík se vám nejlépe povede rolováním v dlaních, podobně, jako když vyrábíme naše ovocné knedlíky. Jen to těsto je mnohem jednodušší.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 19. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Omáčka z lišek

    To si tak dáte oběd v restauraci, a ono je to tak dobré, že jdete vyzvídat na kuchaři, jak něco takového udělal. Běžně to nedělám, ale omáčka z lišek podávaná k vynikajícímu steaku za to stála. Ostatně houby dodávají...

     
  • 18. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Dýňové latté

    Jeden z nejpopulárnějších nápojů poslední doby je káva. Ostatně vědci poslední dobou přicházejí se stále novými objevy o tom, jak je káva prospěšná, jak nás posiluje, prodlužuje život a zlepšuje zdraví. Kavárny vyrostly...

     
  • 17. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Čerstvé penne s rajčatovou omáčkou

    Co rychle připravit, abychom nezdržovali sebe, svoje hosty, zaměstnavatele, zkrátka abychom ušetřili čas? Fantasticky chutnající italskou kuchyni. Dejme se do práce. Potřebujeme jen těstoviny s názvem penne – takové...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 92.9 a 92.8, ve směru Praha, práce údržby, zpevněná krajnice (odstavný pruh) uzavřená, Od 23.10.2017 09:45 Do 23.10.2017 11:00, Pozor!, Údržba a opravy svodidel, zdroj: ŘSD
  D1, mezi km 128.2 a 128, ve směru Praha, práce na silnici, jízdní pruh pro pomalá vozidla uzavřen, Od 23.10.2017 09:00 Do 23.10.2017 17:30, Pozor!, Údržba a opravy vozovek AB, zdroj: ŘSD
  odpočívka D1 km 137 směr Praha, okr. Žďár nad Sázavou, parkoviště P + R mimo provoz, uzavřeno, Od 22.10.2017 15:44 Do 11.11.2017 20:00

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace