Dobroty4. května  2016 v 06:00  

Tibetská specialita – knedlík momo

Tibet, ilustrační foto - Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Tibet, ilustrační fotoFoto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Když se setkám s někým z daleké země, jsem zvědavá, jak se tam jí a hned pátrám po receptu. Ješi pochází z Tibetu, ze země položené tak vysoko, že se tam téměř nedá kopat a tedy ani nic moc pěstovat. Možná proto je hlavní složkou potravy maso – a to dokonce i v knedlících.

Ješi vyrostl na vesnici, kde každý hospodaří, má vlastní krávy i pole a snaží se, aby měl co jíst. Prozradil nám, že název typického jídla zní momo. 

„Momo je tibetský knedlík, jeho příprava má dvě části. Nejdřív se z mouky a vody udělá těsto jako na chleba nebo placky, v poměru asi čtyři díly mouky na díl vody. Potom se nachystá náplň z masa – nakrájíme maso na velmi malé kousky, nebo ho pomeleme, smícháme s nakrájenou cibulí na kostičky a ochutíme – sůl a nějaké koření, třeba chilli.“  

„Maso obalíme těstem, zarolujeme v rukou, vytvoříme koule nebo válečky, co nám půjde a jednoduše uvaříme. Ale pozor, ne ve vodě, vaříme v páře,“ upozorňuje Ješi. 

Trvá to asi 15 – 20 minut podle toho, jak jsou knedlíky velké.  

Tradičně se do knedlíků momo používalo mleté maso – vepřové, kuřecí i kozí. Dnes, kdy i v Tibetu stojí spousty čínských supermarketů a ke koupi je dostupná zelenina, míchá se maso nejen s cibulí, ale i s pórkem, řapíkatým celerem, a ochutit se dají i pepřem, sójovou omáčkou nebo vším. Knedlík se vám nejlépe povede rolováním v dlaních, podobně, jako když vyrábíme naše ovocné knedlíky. Jen to těsto je mnohem jednodušší.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 16. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Masové balíčky k obědu

    Jak už určitě víte, mám ráda oběd, který se dá strčit do trouby a nechat tam, dokud není hotový. Přesně takový recept jsem se nedávno dozvěděla. Potřebujeme to, co k uvaření běžného oběda na jednu porci.

     
  • 15. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Rychlá polévka pro chlapy

    Když zůstane muž sám doma jako slaměný vdovec nebo jako mladík, který ještě bydlí sám a sám se také stravuje, měl by umět pár jídel. Doma uvařit totiž vyjde levněji než chodit do restaurace, ale také to může být chutnější!...

     
  • 12. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Telecí líčka s bramborovou kaší

    Jestli chcete uvařit opravdu exkluzivní jídlo, ptejte se v prodejnách masa po telecích líčkách. Jsou měkká, že se v ústech rozpadají, a když je správně ochutíte, nezapomenutelný chod je na světě.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace