Dobroty4. května  2016 v 06:00  

Tibetská specialita – knedlík momo

Tibet, ilustrační foto - Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Tibet, ilustrační fotoFoto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Když se setkám s někým z daleké země, jsem zvědavá, jak se tam jí a hned pátrám po receptu. Ješi pochází z Tibetu, ze země položené tak vysoko, že se tam téměř nedá kopat a tedy ani nic moc pěstovat. Možná proto je hlavní složkou potravy maso – a to dokonce i v knedlících.

Ješi vyrostl na vesnici, kde každý hospodaří, má vlastní krávy i pole a snaží se, aby měl co jíst. Prozradil nám, že název typického jídla zní momo. 

„Momo je tibetský knedlík, jeho příprava má dvě části. Nejdřív se z mouky a vody udělá těsto jako na chleba nebo placky, v poměru asi čtyři díly mouky na díl vody. Potom se nachystá náplň z masa – nakrájíme maso na velmi malé kousky, nebo ho pomeleme, smícháme s nakrájenou cibulí na kostičky a ochutíme – sůl a nějaké koření, třeba chilli.“  

„Maso obalíme těstem, zarolujeme v rukou, vytvoříme koule nebo válečky, co nám půjde a jednoduše uvaříme. Ale pozor, ne ve vodě, vaříme v páře,“ upozorňuje Ješi. 

Trvá to asi 15 – 20 minut podle toho, jak jsou knedlíky velké.  

Tradičně se do knedlíků momo používalo mleté maso – vepřové, kuřecí i kozí. Dnes, kdy i v Tibetu stojí spousty čínských supermarketů a ke koupi je dostupná zelenina, míchá se maso nejen s cibulí, ale i s pórkem, řapíkatým celerem, a ochutit se dají i pepřem, sójovou omáčkou nebo vším. Knedlík se vám nejlépe povede rolováním v dlaních, podobně, jako když vyrábíme naše ovocné knedlíky. Jen to těsto je mnohem jednodušší.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 17. srpna  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Houbové řízky

    Jak trochu zaprší, zarytí houbaři vybíhají na svá oblíbená místečka a hledají. Z hub se dá upravit velká spousta jídel, dochutí nám polévky, omáčky, dají se nakládat, sušit a mnoho dalšího. Když jsem se ptala havlíčkobrodského...

     
  • 16. srpna  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Cuketový perník

    Cukety někdy dorostou i mnohakilových tykví. Co potom s nimi? Díky tomu, že chytnou chuť čehokoli, k čemu je přidáme, můžeme z nich vařit a péct vlastně cokoliv. U nás měl veliký úspěch cuketový perník, protože se po...

     
  • 15. srpna  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Gyros a stolování v Řecku

    Aspoň jednou týdně grilujeme, protože až do konce prázdnin hrajeme o grily, krásnou letní cenu. Dnešní grilování bude spíše cizokrajné, dáme si gyros - okořeněné maso, které Řekové rožní na otáčivém stojanu a pojídají...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 66 a 74.5, ve směru Bohumín – PL, pomalu jedoucí vozidlo údržby, zpevněná krajnice (odstavný pruh) uzavřená, Od 18.08.2017 07:30 Do 18.08.2017 11:33, sekání trávy a údržba travních porostů, ...
  D1, mezi km 86 a 91, ve směru Bohumín – PL, pomalu jedoucí vozidlo údržby, zpevněná krajnice (odstavný pruh) uzavřená, Od 18.08.2017 07:30 Do 18.08.2017 12:30, sekání trávy a údržba travních porostů, ...
  Od 17.8.2017 19:00 do 19.8.2017 19:30; D1 - 104km na trase Říkovice - Praha; práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen; z důvodu opravy tělesa dálnice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace