Uhlířské špagety

Když chcete rychle povečeřet, můžete si dát uhlířské špagety – neboli spaghetti carbonara. Je to jídlo, které chutná všem. Na spaghetti carbonara míváme většinu ingrediencí doma bez speciálního nákupu – špagety, slaninu, vajíčka, česnek a olej. Zatímco se v hrnci vaří špagety, na naši největší pánev dám na kostičky nakrájenou dobrou slaninu nebo domácí uzený bůček, ten je také vynikající.

K tomu přidám dva celé velké stroužky česneku. Odborníci radí před hozením na pánev česnek trochu promačkat plochou stranou nože, aby pustil vůni. Když je slanina dozlatova osmažená, vyndáme česnek ven a vyhodíme ho. Jídlo je ovoněné a víc od česneku nepotřebujeme.

Ve chvíli, kdy jsou špagety hotové, je přendám dírkovanou naběračkou na pánev ke slanině. Ve větším hrnku mám nachystaná rozšlehaná vejce, většinou na každého člena rodiny jedno. Do nich přidávám strouhaný sýr – parmazán je ideální, ale zvolit můžete i takový sýr, jakému dáváte přednost. V tuto chvíli vypnu pod pánví oheň a vajíčka zamíchám do špaget. Neměla by se začít srážet, jen obalit těstoviny vláčnou sýrovo-vaječnou omáčkou. Špagety přitom míchám a nadzvedávám kleštěmi, aby se omáčka dostala všude.

Na talíř se servírují smotané do takového hnízda a mohou se posypat zbylým strouhaným sýrem. Uhlířské se jim říká, protože to bývalo jídlo chudých uhlířů, ale dnes se za ně nestydí ani v nejlepších restauracích.

autor: dak