Dobroty3. října  2017 v 06:00  

Uzené koleno

Vepřové koleno, ilustrační foto - Foto: Patrik Rozehnal

Vepřové koleno, ilustrační fotoFoto: Patrik Rozehnal

Vůně uzeného, té se máloco vyrovná. Zvlášť pokud máte vlastní udírnu a občas se k ní posadíte, přikládáte a čekáte, až se voňavé maso dokonale proudí. My si dnes dáme vepřové uzené koleno na několik způsobů, včetně rady Jardy Hypochondra.

Potřebujeme:  

uzené koleno
cibule
kořenová zelenina
česnek
divoké koření (jalovec, bobkový list, tymián, celý pepř, nové koření) 

„Vezmu hotové uzené koleno, vařím ho asi tak dvě hodiny, aby bylo opravdu měkké, pak ho oberu a to krásný růžovoučký masíčko nakrájím na plátky a položím je na připravené noky. Je to úžasný, normálně se vám budou sbíhat sliny,“ slibuje Jarda. 

Jardovi chutná, když si maso z kolene položí na bramborové noky opečené pěkně dokřupava s cibulkou a slaninou a promíchané s pestem.  

Samozřejmě můžete to sníst okamžitě, ale jestli máte trpělivost, zkuste s ním i něco jiného. 

Když do vody, ve které je vaříte, přihodíte kořenovou zeleninu a divoké koření a po hodině je vyndáte z hrnce na pekáč, neprohloupíte. Maso chytne tyto další chutě a my mu v troubě ještě přidáme. 

Nařežeme tlustou kůži na čtverečky a do nich vetřeme prolisovaný česnek. Pečeme na nakrájené zelenině a oloupané cibuli asi hodinu na 180 stupňů. Můžeme polévat i podlévat vývarem. Kůrčička bude křupavá a tady snad ani žádná příloha nebude třeba. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 19. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Omáčka z lišek

    To si tak dáte oběd v restauraci, a ono je to tak dobré, že jdete vyzvídat na kuchaři, jak něco takového udělal. Běžně to nedělám, ale omáčka z lišek podávaná k vynikajícímu steaku za to stála. Ostatně houby dodávají...

     
  • 18. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Dýňové latté

    Jeden z nejpopulárnějších nápojů poslední doby je káva. Ostatně vědci poslední dobou přicházejí se stále novými objevy o tom, jak je káva prospěšná, jak nás posiluje, prodlužuje život a zlepšuje zdraví. Kavárny vyrostly...

     
  • 17. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Čerstvé penne s rajčatovou omáčkou

    Co rychle připravit, abychom nezdržovali sebe, svoje hosty, zaměstnavatele, zkrátka abychom ušetřili čas? Fantasticky chutnající italskou kuchyni. Dejme se do práce. Potřebujeme jen těstoviny s názvem penne – takové...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  Od 21.10.2017 15:50 do 17:50; D1 - 153km na trase Říkovice - Praha; v uzavírce; nehoda nákladního vozidla; 2 havarovaná vozidla; NA x OA bez zranění.
  D1, km 152.5, ve směru Bohumín – PL, nehoda, neprůjezdný pravý jízdní pruh, Pozor! Tvoří se kolona vozidel, Od 21.10.2017 15:53 Do 21.10.2017 18:53
  ulice Vrchlického, Třebíč, okr. Třebíč, zúžené jízdní pruhy, stavební práce, Od 23.10.2017 07:00 Do 16.11.2017 20:00, Třebíč, Vrchlického - výkopové práce: oprava vodovodního řadu, Vydal: Městský úřad ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace