Dobroty3. října  2017 v 06:00  

Uzené koleno

Vepřové koleno, ilustrační foto - Foto: Patrik Rozehnal

Vepřové koleno, ilustrační fotoFoto: Patrik Rozehnal

Vůně uzeného, té se máloco vyrovná. Zvlášť pokud máte vlastní udírnu a občas se k ní posadíte, přikládáte a čekáte, až se voňavé maso dokonale proudí. My si dnes dáme vepřové uzené koleno na několik způsobů, včetně rady Jardy Hypochondra.

Potřebujeme:  

uzené koleno
cibule
kořenová zelenina
česnek
divoké koření (jalovec, bobkový list, tymián, celý pepř, nové koření) 

„Vezmu hotové uzené koleno, vařím ho asi tak dvě hodiny, aby bylo opravdu měkké, pak ho oberu a to krásný růžovoučký masíčko nakrájím na plátky a položím je na připravené noky. Je to úžasný, normálně se vám budou sbíhat sliny,“ slibuje Jarda. 

Jardovi chutná, když si maso z kolene položí na bramborové noky opečené pěkně dokřupava s cibulkou a slaninou a promíchané s pestem.  

Samozřejmě můžete to sníst okamžitě, ale jestli máte trpělivost, zkuste s ním i něco jiného. 

Když do vody, ve které je vaříte, přihodíte kořenovou zeleninu a divoké koření a po hodině je vyndáte z hrnce na pekáč, neprohloupíte. Maso chytne tyto další chutě a my mu v troubě ještě přidáme. 

Nařežeme tlustou kůži na čtverečky a do nich vetřeme prolisovaný česnek. Pečeme na nakrájené zelenině a oloupané cibuli asi hodinu na 180 stupňů. Můžeme polévat i podlévat vývarem. Kůrčička bude křupavá a tady snad ani žádná příloha nebude třeba. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 14. prosince  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Plněné taštičky empanadas

    Kdo rád cestuje, měl by ochutnávat místní speciality, říkám si pokaždé, a tak vám vezu několik dobrot z karibské kuchyně. Jsou to doma vyrobené plněné taštičky empanadas. Když jsem měla možnost vyzpovídat otce tří krásných...

     
  • 20. ledna  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablečné lívanečky

    Chcete potěšit a překvapit celou rodinu výborným obědem? Naučte se jednoduché jablečné lívanečky. U nás doma mají opravdu velký úspěch. Navíc jsme ještě nespotřebovali uskladněné zásoby jablek – a právě těmi se začíná....

     
  • 20. října  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Květáková polévka se sušenými houbami

    Nejednou se mi stane, že když vysíláme odněkud živě, počká si na mě nějaká ta pekařka či kuchařka se svými výtvory. Nebo dokonce kuchař! Mezi knížky na veletrh v Havlíčkově Brodě přinesl svou vlastnoručně vytisknutou... Houby, ryby, polévky a levná jídla v kuchařce ze Štoků ukázat pan Jaroslav Havel.

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  Srážky: přeháňky, D1-107,4
  Od 17.12.2017 14:00 do 15:05; v ulici Soběslavská v obci Černovice okres Pelhřimov; nehoda; Havárie osobního vozidla. Místo dopravní nehody průjezdné kyvadlově.
  silnice III/36075 (ulice Znojemská), Třebíč, okr. Třebíč, stavební práce, Od 18.12.2017 07:00 Do 20.12.2017 20:00, chodník z ul. Nerudova uzavřen, chodník z ul. Znojemská - 1,20 m pro chodce zůstane zachován, ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace