Vánoční perníčky

Je mi úplně jasné, že recept na vánoční perníčky už máte dávno vyzkoušený svůj, jsem na tom stejně! Ale přesto není od věci, zajít si pro pár tipů, jak je mít ještě lepší ke skvělé pekařce, jakou je Zdenka Palátová z třebíčských Vrátek.

Potřebujeme následující suroviny:

800g hladké mouky
50g polohrubé
125g másla medu
300g cukru moučka
4 vejce
2lžičky perníkového koření
lžička sody
polévková lžíce kakaa

Všechno se to spolu prohněte, při míchání se tam přidají dvě lžičky perníkového koření a lžička sody. Kdo chce tmavší perníčky, přidá si lžíci kakaa. Stačí nechat hodinu odležet v chladu a pak už se může rozválet a vykrajovat. Vaše tvary mohou být různě velké, ale pozor na tloušťku.

„Taková pomůcka pro pečení a tloušťku je, že čím větší perník, tím vyšší výška. Pokud děláte malé perníčky, těsto si rozválejte na 3 – 4 mm, pokud děláte větší - srdce, zvonky nebo stromečky, tak ta placka může být vysoká až 6 – 7 mm, aby ten perník pěkně vyskočil, když se upeče, aby měl pěknou vrstvu hmoty,“ radí Zdenka.

Perníčky se pečou jen pár minut, hlídejte, aby se vám nepřipálily. Není dobré odcházet z kuchyně. A ještě je natřeme! „Pokud chcete, aby byl perník pěkně lesklý a měl tmavší strukturu, tak se natírá ještě před pečením rozkvedlaným vejcem s troškou horké vody, a pokud chcete, aby byl světlejší, tak se tím samým natírají až po upečení,“ přidává Zdenka další dobrou radu.

Také je dobré perníčky po vytažení z trouby na plechu pohnout, aby se nepřilepily, nezapařily a neměly vespod bublinu. Na vykrajování i na zdobení přivolejte děti, vnoučata, budete mít perníčky o to originálnější.

autor: dak