Vánoční štola

Přípravy finišují. Máte nakoupeny ingredience na všechno vánoční pečení? Nezapomněli jste třeba na kvasnice do vánočky a do vánoční štoly? Nevadí! Máme recept na vynikající štolu, do které droždí nepotřebujete.

Naučí vás ji cukrářka a naše věrná posluchačka paní Vlasta Zadinová z Veselého Žďáru.

Ingredience
  • 500g polohrubé mouky
  • 150g cukru krupice
  • 150g tuku
  • 250g tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce mléka
  • rozinky namočené v rumu, kandované ovoce
  • oříšky nebo mandle

„Mouka, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva se smíchá. Přidají se tam mokré přísady, takže mléko, tuk rozehřátý a tvaroh. Nakonec se do těsta vmíchá kandované ovoce a rozinky namočené v rumu. Rumu není nikdy dost,“ směje se cukrářka.

Plát, který vyválíme, by měl být široký asi 25 centimetrů a přeložíme podélně a můžeme vložit do mírně vyhřáté trouby. Tak vidíte, jednoduchý postup a nikde žádné droždí ani kynutí. Proč se ale vlastně přidává do těsta spíše těžší tvaroh?

„Tvaroh udrží těsto vláčné a nemusí se to ukládat do ledničky, jako některé jiné štoly. Ty se musí uložit až na 14 dní do ledničky,“ vysvětluje paní Vlasta.

A ještě pár rad na závěr. Když je štola upečená, potřeme ji ještě teplou rozpuštěným máslem, a když nakonec vychladne, hustě ji pocukrujeme. Nevěřila jsem, jak velice jednoduchá tahle štola je a že se opravdu může povést, takže jsem ji doma zkusila.

autor: dak