Vaření s pivem
K vaření se často používá alkohol – pálenkou se flambuje, vínem se ledacos podlévá a pivo se k vaření také náramně hodí. Už jsme probírali recept našich babiček na pivní štrůdl, oblíbené jsou buřty na pivu a já jsem objevila ještě další pivní dobroty.
- 4 plátky krkovičky
- 1 velká cibule
- 100 g slaniny
- 1 lžíce sádla
- sůl, pepř
- pivo
K vaření se často používá alkohol – pálenkou se flambuje, vínem se ledacos podlévá a pivo se k vaření také náramně hodí. Už jsme probírali recept našich babiček na pivní štrůdl, oblíbené jsou buřty na pivu a já jsem objevila ještě další pivní dobroty.
Vezmeme plátky krkovice, protože ta je pěkně prorostlá a pouští při pečení šťávu. Osolíme, opepříme, naskládáme do pekáčku a přidáme lžíci sádla. Posypeme nakrájenou cibulí a zakryjeme plátky slaniny. Teď přijde na řadu pivo – zalijeme svým oblíbeným druhem a pečeme pod alobalem nebo pokličkou asi hodinu.
Podobně rychlá je vinná klobása – podložíme ji v pekáčku pečícím papírem nebo alobalem a upečeme dozlatova.
Sýrová pivní pomazánka
- 100 g tvarohu
- 100 g sýra romadúr
- 35 g měkkého sýra (např. lučina)
- sůl, pepř
- špetka chilli
- pažitka
- 50 ml světlého piva
Do třetice můžeme přidat pivo do pomazánky – smícháme ve stejném poměru tvaroh a sýr romadúr, přimícháme asi třetinu měkkého sýra, okořeníme solí, pepřem, kmínem a špetkou chilli, můžeme přidat najemno nakrájenou cibulku nebo čerstvou pažitku, ale hlavně půl deci světlého piva. Topinky, toasty, bagetky, k tomu všemu se pivní pomazánka skvěle hodí.
Související
-
Houbové bramboráky
Brambora je nesmírně vděčná plodina, která se dá v kuchyni použít na mnoho způsobů. Pokud snesete smažené a česnek, určitě patříte mezi příznivce bramboráků.
-
Karamelová cibulačka
Venku zima jako psírně, ale v žaludku jako v pokojíčku! O to se může postarat cibulová polévka, která se od tradiční francouzské cibulačky poněkud liší.
-
Rychlé krůtí na smetaně
Co si dnes dáme? Otevřu ledničku a mrazák a pak se uvidí. Naposledy jsem vytáhla kousek krůtích prsou odložený na dobu, až bude potřeba uvařit něco hodně rychle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.